ELS PERILLS DEL DESENVOLUPAMENT DE LES NOVES TECNOLOGIES

El pare d'internet Vinton Cerf alerta sobre l'oblit digital

L'informàtic de Google avisa dels riscos de perdre els programes antics

Proposa que alguna autoritat tingui accés a tots els codis i els guardi

2
Es llegeix en minuts
MICHELE CATANZARO / HEIDELBERG

Després de la caiguda de l'imperi romà, bona part dels manuscrits que recollien els coneixements d'aquella època es van destruir per la guerra o la degradació. Van passar segles abans no es recobrés part d'aquella informació. Una cosa molt semblant estaria passant en l'actualitat amb la informació digital, segons alerta l'informàtic Vinton Cerf, un dels pares d'internet. L'expert va llançar l'alarma al Heidelberg Laureate Forum, la trobada anual dels matemàtics i informàtics guardonats amb els premis equivalents als Nobel en les seves respectives disciplines, que va tenir lloc a la ciutat alemanya la setmana passada.

«El director de la biblioteca d'Alexandria ha fet escanejar molts manuscrits, però pot ser que la versió digital sigui menys duradora que l'original», va dir per donar una idea de la situació.

Els historiadors d'avui es basen sobretot en documents de paper per al seu treball. Però els del futur hauran de lidiar amb documents digitals de tota mena, des dels SMS amb els quals Angela Merkel ha pres decisions fonamentals, fins als correus electrònics d'estadistes i escriptors. I és més que probable que aquesta informació es perdi aviat, quan els programes i els sistemes operatius que permeten llegir-los s'hagin tornat obsolets.

PROBLEMES EN WORD / «Ara mateix Word ja no pot llegir documents generats amb les seves versions antigues», va dir Cerf, que va apuntar que un vell contracte de propietat que no s'hagi imprès en paper seria avui inaccessible i generaria possiblement disputes legals. «Ens convertirem en fantasmes en el futur si no trobem maneres de preservar la informació digital», va afirmar.

Cerf té el càrrec d'evangelista en cap d'internet a l'empresa Google, que ha estat recentment obligada per Europa a reconèixer el dret a l'oblit (esborrar del seu buscador algunes informacions perjudicials). Així que la seva defensa de la memòria digital té ressonàncies corporatives. No obstant, Cerf reconeix els dos costats del problema. «Internet recorda coses que volem que oblidi, i oblida coses que volem que recordi», admet.

Notícies relacionades

El 2013, la Unesco va convocar 400 experts a Vancouver per debatre sobre aquest assumpte. Les solucions existents no acaben de funcionar. «Conformar-se a guardar poca informació important no és una bona idea: la importància de determinats documents es pot arribar a entendre segles després de la seva escriptura», apunta Cerf.

La seva proposta va a l'arrel de l'assumpte. «Les lleis de propietat intel·lectual s'haurien de modificar: necessitem que alguna institució o autoritat tingui accés als codis dels programes i dels sistemes operatius, amb el compromís que únicament els farà servir per arxivar-los de cara a utilitzar-los en un futur per llegir informació antiga generada per ells», explica. «Una societat li deu al seu futur la memòria del seu passat», sentencia.