DESENVOLUPAMENT DE PROGRAMES

Google allibera el seu sistema d'intel·ligència artificial TensorFlow

Aquest 'software' està darrere de Google Translator o Fotos

Sundar Pichai, vicepresident de Google Chrome, durant el Google I/O Developer.

Sundar Pichai, vicepresident de Google Chrome, durant el Google I/O Developer. / REUTERS / STEPHEN LAM

1
Es llegeix en minuts

Google ha decidit obrir a tothom un dels seus projectes de futur: el seu sistema d'intel·ligència artificial TensorFlow. Es tracta d'un sistema que aprèn a identificar patrons després d'analitzar quantitats massives d'informació i que ha permès a Google desenvolupar aplicacions com Google Translate que fan possible, per exemple, col·locar el telèfon sobre un senyal en rus i traduir-lo a l'idioma que vulgui l'usuari.

El programa també està darrere de Google Fotos, a l'ajudar a ordenar les fotografies mitjançant el reconeixement automàtic de llocs, objectes, persones, situacions i animals. Va fer possible, també, que Google afegís la setmana passada a la seva aplicació de correu Inbox la funció Smart Reply, que respon automàticament els 'e-mails' deduint respostes lògiques.

El conseller delegat de Google, Sundar Pichai, ha explicat avui al blog oficial de l'empresa que TensorFlow ha ajudat la companyia que dirigeix a desenvolupar aplicacions molt més intel·ligents.

Aquest dilluns l'empresa amb seu a Mountain View (Califòrnia, EUA) va decidir convertir TensorFlow en codi obert, cosa que implica que qualsevol investigador, organització o empresa interessat en la intel·ligència artificial podrà utilitzar el sistema.

Pichai ha destacat que TensorFlow és un sistema que pot funcionar en un sol telèfon intel·ligent o en milers d'ordinadors en centres de dades.

"Fem servir TensorFlow per a tot, des del reconeixement de veu a l'aplicació de Google fins a SmartReply a Inbox i la recerca a Google Fotos", ha subratllat. L'executiu ha dit que està convençut que l'impacte de TensorFlow pot ser fins i tot més gran fora de Google, per això l'empresa ha decidit obrir l'accés.

Ha dit que confia que la decisió ajudi la comunitat que treballa a l'àrea de reconeixement automàtic ('machine learning' en anglès) a intercanviar idees molt més ràpid al treballar amb codi en lloc d'articles d'investigació.

"I això, al seu torn, accelerarà la investigació sobre el reconeixement automàtic, cosa que en última instància permetrà que la tecnologia funcioni millor per a tothom", ha dit Pichai. Ha afegit que TensorFlow pot fer molt més que reconèixer patrons de manera automàtica i ajudar els investigadors que tracten de trobar sentit en dades molt complexes com la informació sobre astronomia.

Notícies relacionades

El conseller delegat de Google ha fet èmfasi que l'àrea de 'machine learning' encara està a les beceroles i un ordinador encara no és capaç de fer avui dia una cosa que un nen de 4 anys fa sense cap esforç, com reconèixer una foto d'un dinosaure.

Ha precisat, amb tot, que TensorFlow és un "bon punt d'arrencada" i ara la comunitat científica pot treballar conjuntament per seguir progressant.