TECNOLOGIA I MEDI AMBIENT
La UE vol imposar el carregador universal de mòbil a l'estiu
La Comissió persegueix des del 2014 unificar els accessoris per reduir els residus electrònics
Apple assegura que seria pitjor obligar a canviar els cables que mantenir-los
undefined15138364 a view of a harmonised mobile phone charger is seen during a200117170018 /
L’escena és familiar. Canviar de mòbil suposa llençar el carregador, les fundes i de vegades fins i tot els auriculars que portava aquest model. Més residus de metalls i plàstic amb què sobrecarregar el medi ambient. Per això, el Parlament Europeu ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d’unificació dels carregadors mòbils, que la Comissió Europea (CE) tracta des del Mobile World Congress del 2009. Segons els documents de l’organisme comunitari a què ha tingut accés el ‘Financial Times’, la intenció és que la modificació legal estigui llesta en el tercer trimestre d’aquest any.
El llavors comissari, Gunter Verheugen, va llançar una idea que semblava senzilla però que s’ha convertit en una d’aquestes torres de Babel europees: una directiva que unifiqués tots els carregadors de mòbils en un únic model. La va implantar en una directiva del 2014, que instava a fer-ho «de forma voluntària», però gairebé sis anys després la CE només ha aconseguit que els cables es puguin separar dels endolls, cosa que ha reduït bastant el cost de renovar l’accessori per als consumidors i que el catàleg se simplifiqui: hi ha dos models de clavilla per als mòbils (micro USB i USB-C), que suposen el 80% del mercat europeu, i Apple continua amb el seu Lightning, que no és cap dels dos, des de fa anys, perquè els models anteriors a l’iPhone 5 en portaven un altre.
Si a més s’afegeixen, com vol la normativa, la resta de dispositius portàtils, com lectors d’‘e-books’, rellotges intel·ligents o auriculars, tornem al d’abans, amb l’agreujant, a més, que moltes vegades s’ha de comprar el carregador a part. A sobre, la part de l’endoll continua amb diferents potències (des de 5 watts fins als 96 watts dels portàtils). La clavilla, a més, a Europa és única, la de dos pins, però el Regne Unit ha entrat i sortirà de la UE amb el seu propi model de tres patilles. I Itàlia també en té un altre de tres patilles, diferent del britànic.
Votació el dia 30
El Parlament Europeu ha decidit posar-se dur i reclamar la indústria de telecomunicacions que es torni a prendre seriosament la unificació en el marc del European Green Deal, el gran pacte verd a Europa, que pretén reduir els residus també electrònics. «Els acords voluntaris entre diferents actors de la indústria no han aconseguit els resultats esperats. Un carregador comú s’ha d’adaptar a tots els mòbils, tauletes, lectors d’‘ebooks’ i altres dispositius portàtils», afirma el Parlament Europeu en una nota.
L’eurocambra va debatre el tema dilluns passat, però té pendent la votació per al pròxim dia 30. Segons les seves xifres, els carregadors antics generen més de 51.000 tones d’escombraries electròniques a l’any. Fins ara només han aconseguit que les companyies separin l’endoll del cable, cosa que estalvia costos quan una part, habitualment el cable, es trenca. «No podem premiar els interessos de les companyies sobre els del medi ambient i els consumidors», assenyalava l’eurodiputada Petra de Sutter, del grup Verds-ALE.
Totes les mirades es dirigien a Apple, que té el 20% del mercat europeu, i que no només es resisteix a adoptar el microUSB o l’USB-C que porten els mòbils amb Android, sinó que a més canvia amb més freqüència que els seus rivals els accessoris. Els últims models de l’iPhone, des de l’iPhone 7 (2016), no tenen entrada directa d’àudio, per això els auriculars amb cable no funcionen i s’ha de recórrer als minúsculs amb bluetooth o a adaptadors. I per al rellotge Watch ha tret un carregador sense fil que no és compatible amb els mòbils.
Pacte el 2009
Notícies relacionadesLa UE ha intentat diverses vegades que la companyia del iPhone entri en el joc. El 2009, encara en vida de Steve Jobs i amb Android encara als inicis, Apple va acceptar un pacte amb la UE per a un estàndard comú amb Nokia i Samsung. Va quedar en res.
«Les regulacions que volen portar a un únic tipus de connector per a tots els ‘smartphones’ paralitzen la innovació més que animar-la. Són propostes dolentes per al medi ambient i innecessàriament disruptives per als consumidors», assegura Claire Darmon, responsable d’Assumptes Governamentals a Apple Europa, en resposta a la UE. La companyia, assegura, té 1.000 milions de dispositius amb Lightning i obligar a un canvi seria, segons el seu parer, pitjor remei que mantenir-los. «Forçar a canviar això tindria conseqüències més enllà dels intents de la Comissió», adverteix Darmon. Apple manté l’USB-C als seus portàtils.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034