Tot el que has de saber sobre plaques i energia solar per estalviar diners a casa
L’autoconsum, en auge per la proliferació de plaques solars, genera estalvi i impulsa l’eficiència energètica per cuidar el planeta. Holaluz et dona l’oportunitat de fer-ho convertint metres quadrats de teulada en llum per a tothom.
Energia 100% verda i estalvi entre el 10% i el 20% de la factura de la llum gràcies a l’ús intensiu de la tecnologia i les dades. Això és el que planteja Holaluz, una proposta que inclou la instal·lació i gestió dels plafons perquè, disfrutant d’estalvi a la factura des del primer dia, la instal·lació s’autofinanci sense que el client hi hagi de posar un euro de la seva butxaca.
Per conèixer tot el que necessites sobre els panells solars pots visionar el webinar d’Holaluz on es dona resposta a moltes d’aquestes qüestions. Aquestes són algunes de les més destacades:
¿Per què instal·lar plaques solars a casa?
Per poder multiplicar la generació d’energia d’origen renovable. Transformant les teulades de llars i empreses, és possible passar del 39% de producció elèctrica renovable actual al 81% a Espanya. Potenciant l’energia solar serem cada vegada més a prop d’un món que funcioni al 100% amb energia verda. A més, l’estalvi en el transport de l’energia evita pèrdues i fa més eficient tot el procés, i permetet traslladar aquest estalvi a la factura de la llum dels usuaris.
¿Què inclou una instal·lació solar?
Per tenir un sistema d’autoconsum d’energia són necessàries una o diverses plaques solars i un inversor de corrent continu a corrent alterna amb un cable connectat a les plaques fotovoltaiques.
Els panells solars converteixen l’energia del sol en electricitat. Però aquesta electricitat és incompatible amb la que s’utilitza a les llars, 220V en corrent altern. L’electricitat de les plaques és de corrent continu i d’un voltatge inestable. Per això, per connectar les plaques a la instal·lació elèctrica fa falta un inversor, que s’adapta en tot moment i de manera gairebé instantània a les condicions meteorològiques i extreu la màxima quantitat d’energia possible dels panells solars.
La instal·lació incorpora, a més, un magnetotèrmic i un diferencial per a una seguretat total.
¿Surt rendible instal·lar plaques solars a casa?
Els panells solars revaloritzen la vivenda i ofereixen un estalvi mensual a la factura de la llum. Són una inversió que es pot amortitzar en els primers 7 a 10 anys, tot i que dependrà del tipus i mida de la instal·lació. Les plaques, per la seva banda, tenen un temps de vida de 25 a 30 anys.
¿Què és l’energia solar fotovoltaica?
És una font d’energia renovable que produeix electricitat a partir de la radiació solar. Al ser exposats a la radiació solar, els mòduls fotovoltaics s’exciten i creen electricitat. Avui dia es considera la font d’electricitat més barata i la de més potencial en els pròxims anys. En els últims 15 l’eficiència de les plaques solars s’ha multiplicat per 1,5. És a dir, que d’una mateixa placa ara en podem treure 1,5 vegades més energia.
¿Quines diferències hi ha entre la gestió de l’energia centralitzada i la distribuïda?
Històricament, la xarxa elèctrica sempre s’ha gestionat de forma centralitzada. És a dir, que una o diverses empreses generen l’energia i distribueixen aquesta electricitat als usuaris finals. La producció energètica es genera en centrals amb fonts que no sempre són d’origen renovable i que sovint estan allunyades dels punts de subministrament.
El model de gestió centralitzada exigeix grans xarxes de distribució d’alta tensió, cosa que encareix el preu, augmenta les agressions mediambientals, genera pèrdues d’energia en el transport i en la distribució... És a dir, és costós per al consumidor, contaminant i poc eficient des del punt de vista energètic.
La irrupció de les energies renovables, especialment la solar, està posant de manifest la importància de l’eficiència energètica i la necessitat de barrejar aquest model centralitzat, amb la generació distribuïda de producció energètica entre molts petits i mitjans propietaris, sempre basat en energia verda. Aquest sistema democratitza la gestió de l’energia i es basa en la provisió d’electricitat a través de sistemes que es troben molt pròxims als llocs on es consumeix, i així evita la fuga d’energia i utilitza fonts renovables com a instal·lacions fotovoltaiques.
Entre altres grans beneficis mediambientals i econòmics, la generació distribuïda redueix l’emissió de CO2 i altres gasos contaminants, rebaixa el preu del mercat a l’engròs d’electricitat i augmenta la seguretat del subministrament al dependre menys d’altres energies importades de l’exterior.
¿Quant pesa un panell solar?
Cada placa pesa al voltant de 20 quilograms.
¿És legal posar plaques solars a la teulada?
Sens dubte. Sempre ha sigut legal instal·lar plaques solars, però ara amb la regulació actual (reial decret 244/2019 d’autoconsum), és molt més senzill, ja que els tràmits administratius s’han reduït significativament i s’han eliminat barreres econòmiques, com l’obligació d’instal·lar un comptador de generació per a una instal·lació individual o l’anomenat «impost al sol».
A més, la nova regulació permet aprofitar l’energia excedentària de manera simple, reduint els temps d’amortització del cost de la instal·lació.
Teulades per canviar el món
Teulades per canviar el mónInstal·lar plaques solars a la teva teulada i unir-se a la Revolució. Així de fàcil. #LaRevoluciónDeLosTejados és un moviment capaç de canviar el món i que busca transformar el màxim nombre possible de metres quadrats de teulades infrautilitzades en energia verda per a 40 milions de persones. Holaluz s’encarrega de la instal·lació de les plaques solars sense desemborsament inicial per als propietaris, gestiona la seva producció d’energia i, a canvi, ofereix un descompte fix mensual a la seva factura de llum des del primer mes. Amb atenció personalitzada i total flexibilitat, financen les plaques en fins a 15 anys i li faciliten la vida amb una única factura que inclou la quota de finançament dels panells solars i el consum de llum mensual.
La seva cofundadora i presidenta executiva, Carlota Pi, aposta per la implantació de plaques solars i busca «connectar persones a l’energia verda». La seva oferta inclou la instal·lació i gestió dels plafons perquè, disfrutant d’estalvi a la factura des del primer dia, la instal·lació s’autofinanci sense que el client hi hagi de posar un euro de la seva butxaca.
La proposta persegueix, a més, l’eficiència energètica, ja que es compra l’energia sobrant d’uns clients per proveir-ne d’altres. És a dir, com més metres quadrats de teulada se sumin a la Revolució, més energia verda es consumeix i més CO s’estalvia al planeta.
Tant si resideixes en una comunitat de veïns com en una casa particular, la instal·lació de plaques solars és molt senzilla. Visquis on visquis, descobreix quina seria la teva quota personalitzada. Més de 5.300 teulades a tot Espanya s’han unit ja a la revolució verda, amb què estalvia la butxaca i també el planeta.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034