Xarxes mundials
Facebook restableix gradualment els seus serveis després de sis hores d’apagada
Els servidors de l’empresa de Zuckerberg deixen tirats durant sis hores milions d’usuaris
Descobreix tres alternatives a la caiguda de Whatsapp
Facebook va restablir aquest dilluns parcialment els seus serveis (Instagram, WhatsApp, Messenger i la mateixa xarxa social) després de més de sis hores en què van estar inoperatius. «Facebook torna a funcionar a Nigèria», «El meu funciona des de Nova York», indicaven alguns internautes al portal especialitzat en caigudes d’internet Downdetector, tot i que d’altres explicaven que encara no havien pogut recuperar el servei.
Per la seva banda, l’empresa va indicar en un missatge a Twitter que les seves aplicacions i serveis «ja tornen a estar ‘online’» i va demanar disculpes «a la gran comunitat de gent i negocis arreu del món» que en depenen. Unes hores abans, el cap de tecnologia de Facebook, Mike Schroepfer, va explicar que la caiguda es va deure a «problemes amb la xarxa».
Aquest dilluns s’ha produït una caiguda a nivell mundial de WhatsApp, Instagram i Faceboook, les tres empreses de l’imperi Facebook, que ha batut els seus propis rècords de durada amb més de sis hores desconnectats. La fallada ha impedit als seus 3.000 milions d’usuaris (entre particulars i empreses) accedir als dominis i, per tant, enviar i rebre missatges amb normalitat, que es carreguessin les fotos i les ‘stories’ o que es veiés el mur de la xarxa social, segons ha informat la web Downdetector. I la fallada s’ha replicat a nivell intern de la companyia amb empleats desconnectats i sense poder accedir als edificis o als seus ordinadors, segons ‘The New York Times’.
No és la primera vegada que Facebook i els seus satèl·lits pateixen una fallada de servei a nivell global, però mai havia durat tant temps. El més gran va passar l’any passat, quan va estar tres hores desconnectat de la xarxa. Aquest dilluns han passat més de sis hores sense servei i l’error semblava tan greu que fins i tot el domini facebook.com va desaparèixer del ciberespai i algunes empreses de dominis van arribar a oferir-lo de manera automàtica (tot i que després la transacció no pogués completar-se).
També s’han vist afectats els usuaris d’altres serveis en els quals utilitzen el seu compte de Facebook per connectar-se, com Pokémon Go i altres jocs. I el servei d’Oculus VR, les ulleres de realitat augmentada de Facebook, que necessiten connectar-se constantment als servidors de la companyia.
La caiguda, de retruc, ha afectat altres serveis com Tiktok, Gmail o fins i tot Twitter, desbordats per l’augment de trànsit.
We’re aware that some people are experiencing issues with WhatsApp at the moment. We’re working to get things back to normal and will send an update here as soon as possible.
— WhatsApp (@WhatsApp) 4 de octubre de 2021
Thanks for your patience!
Les fallades a les tres xarxes socials, que sembla estar en la resolució dels DNS, el protocol pel qual els usuaris localitzen un domini en un servidor, i els Border Getaway Protocol (BGP), el que s’encarrega d’encarrilar el servei associat a un domini als diferents servidors, i que en el cas de grans companyies impliquen milions de màquines, han començat a Espanya cap a les 17.44 hores.
Segons expliquen diversos analistes a Twitter, Facebook, que allotja els seus propis servidors DNS i, per tant, no depèn d’empreses externes, ha esborrat els seus propis dominis, pel que sembla per una actualització interna fallida. Si es confirma aquest extrem, la resolució pot portar hores, afirmen els experts.
El 2019, Google Cloud va patir una fallada semblant que va mantenir els seus servidors, utilitzats per milers de pimes, fora de servei durant quatre hores. L’arquitectura de les seves xarxes i de les seves empreses –i la ràpida resposta dels seus enginyers, que expliquen que van tardar dos minuts a detectar el tipus de fallada– els van salvar d’un desastre més gran.
We’re aware that some people are having trouble accessing our apps and products. We’re working to get things back to normal as quickly as possible, and we apologize for any inconvenience.
— Facebook (@Facebook) 4 de octubre de 2021
«Facebook i les seves propietats relacionades van desaparèixer d’internet en una ràfega d’actualitzacions de BGP (sigles en anglès per a Protocol de Porta d’Enllaç)», va tuitejar John Graham-Cumming, director de tecnologia de l’empresa web Cloudflare. Va afegir que minuts abans que els serveis es desconnectessin hi va haver «una gran quantitat de [...] canvis (principalment retirs de rutes)». A més està fallant tot el sistema de distribució d’anuncis, com mostra l’única pàgina de Facebook que sembla resistir: status.fb.com
Between 15:50 UTC and 15:52 UTC Facebook and related properties disappeared from the Internet in a flurry of BGP updates. This is what it looked like to @Cloudflare. pic.twitter.com/PFw5FR2W5j
— John Graham-Cumming (@jgrahamc) 4 de octubre de 2021
La possibilitat que s’hagi tractat d’un atac cibernètic orquestrat per un equip extern –els sospitosos en aquests casos solen ser els ‘hackers’ al servei del govern xinès, rus o coreà– ha sigut plantejada tot i que experts en seguretat la descarten perquè seria molt difícil que des de fora s’ataqués simultàniament tantes màquines. En aquest punt, qualsevol teoria conspiradora pot tenir arguments.
El màxim responsable tècnic de Facebook, Mike Schoepfer, també es va disculpar amb els usuaris i va atribuir la interrupció del servei a «problemes de xarxes».
*Sincere* apologies to everyone impacted by outages of Facebook powered services right now. We are experiencing networking issues and teams are working as fast as possible to debug and restore as fast as possible
— Mike Schroepfer (@schrep) 4 de octubre de 2021
La caiguda del servei va fer baixar les accions de Facebook fins a un 5% a Nova York, una de les seves depreciacions més grans. El 2015, quan va esclatar l’escàndol de Cambridge Analytica, l’empresa matriu de Zuckerberg es va deixar un 7%.
La fallada va ser, no obstant, un impuls per a altres aplicacions de missatgeria com Signal, Telegram, Line o Slack, en les quals els desesperats usuaris buscaven el seu canal de comunicació. Per a d’altres, no rebre missatges va suposar un alliberament de la pantalla mòbil.
Notícies relacionades«Els registres estan pujant a Signal (¡benvinguts tots!)», va escriure l’aplicació de missatgeria a Twitter. «També sabem què és treballar durant una interrupció i desitgem el millor per als enginyers que treballen per tornar el servei en altres plataformes», va afegir.
La interrupció es produeix un dia després que una dona que va filtrar a les autoritats nord-americanes documents de Facebook que afirmen que els seus productes alimenten l’odi i danyen la salut mental dels nens, aparegués a la televisió per revelar la seva identitat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034