Risc de vigilància
Facebook tancarà el seu sistema de reconeixement facial
Deu anys després d’impulsar-lo, la xarxa social eliminarà l’escanejat del rostre de més de mil milions d’usuaris
La plataforma assegura que la decisió es deu a les preocupacions per l’impacte d’una tecnologia que li ha valgut
fcasals41242484 mas periodico reconocimiento facial cara171208201500
Facebook posarà fi al seu sistema de reconeixement facial i eliminarà l’escanejat del rostre de més de mil milions d’usuaris. La decisió de tancar aquest projecte iniciat fa poc més d’una dècada es deu a les «moltes preocupacions sobre el lloc d’aquesta tecnologia en la societat», segons ha assegurat en un comunicat Jerome Pesenti, vicepresident d’Intel·ligència Artificial a Meta, el nou nom de la companyia matriu que té la xarxa social, així com Instagram o WhatsApp.
El desembre del 2010, Facebook va posar en marxa un sistema de reconeixement facial amb què volia agilitar la detecció de cares en les imatges que es publicaven a la plataforma. Aquest sistema era el que permetia a l’usuari etiquetar la persona que apareixia en aquesta imatge. Des d’aleshores, més d’un terç dels usuaris actius de la xarxa social haurien acceptat que es reconegués la seva cara, segons Pesenti, cosa que suposa uns 640 milions de persones.
La creixent pressió sobre Facebook –sotjada per múltiples escàndols sobre el seu impacte en el debat públic i en la salut mental dels joves– i els riscos cada vegada més coneguts d’aquestes tecnologies han forçat l’imperi digital de Mark Zuckerberg a actuar. Més tenint en compte que durant deu anys aquest sistema ha ajudat Facebook a construir un dels dipòsits d’imatges més grans del món.
Els perills del reconeixement facial
En aquest temps, organitzacions i experts han mostrat la seva preocupació per l’ús que es pugui donar a una informació tan sensible com el reconeixement facial. La Xina ha utilitzat aquests sistemes de vigilància biomètrics per controlar i perseguir la minoria musulmana uigur, però als Estats Units també s’han detectat casos en què aquesta tecnologia amplifica biaixos racistes i classistes per penalitzar pobres i afroamericans. A l’abril, la Unió Europea va anunciar una nova legislació per prohibir tals sistemes.
El 2019, la companyia va deixar d’utilitzar aquest ‘software’ per recomanar l’etiquetatge d’amics i coneguts en les fotografies penjades. Aquell mateix any, la Comissió Federal de Comerç dels EUA va multar Facebook amb 5.000 milions de dòlars per un mal ús de la informació privada dels seus usuaris. L’estat d’Illinois va denunciar aquest sistema (es va acabar saldant amb una multa de 650 milions) i la ciutat de San Francisco el va prohibir a causa dels riscos que comporta per a la privacitat.
Amb el tancament, Facebook espera centrar-se en un ús més positiu del reconeixement facial i fer front «a les creixents preocupacions de la societat, sobretot perquè els reguladors encara no han establert normes clares». L’any passat, altres gegants com Amazon, Microsoft o IBM van anunciar el final o una pausa de la venda dels seus sistemes de reconeixement facial a terceres parts com la policia després de destapar-se casos sobre els seus perills de vigilància.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034