Diplomàcia virtual

Barbados salta al metavers: crearà la primera ambaixada digital de la història

  • El Govern caribeny arriba a un acord amb la plataforma Decentraland per comprar terreny virtual sobirà

  • Què és el metavers, la xarxa de mons virtuals interconnectats en què Facebook està invertint milions

Barbados salta al metavers: crearà la primera ambaixada digital de la història
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El món virtual també pot convertir-se en territori sobirà. Aquest dilluns, el Govern de Barbados va anunciar que compraria parcel·les de terreny digital a la plataforma Decentraland per construir allà la primera ambaixada digital de la història, una decisió que s’ha considerat un pas històric per a la legitimació del multivers, la idea d’una xarxa de mons virtuals connectats en què Facebook i altres grans companyies estan invertint milions.

Diumenge passat, el Ministeri d’Afers Estrangers i Comerç Exterior de l’illa caribenya va segellar un acord amb Decentraland per comprar terreny digital, aixecar un immoble com a ambaixada i declarar-la legalment com un espai sobirà reconegut. L’ambaixada s’inaugurarà al gener. Barbados també està ultimant acords amb altres plataformes similars com Somnium Space o SuperWorld.

La intenció d’aquesta petita nació insular és desenvolupar instal·lacions per poder atendre els seus ciutadans més enllà del món físic, prestar serveis com documents i visats virtuals i construir un «teletransportador» que permeti als usuaris saltar a altres plataformes del metavers. Amb això, Barbados «amplia les seves missions diplomàtiques» obrint la porta a una «diplomàcia tecnològica que s’estengui a l’àmbit cultural», segons va explicar Gabriel Abed, ambaixador del país als Emirats Àrabs Units, en una entrevista a Coindesk.

Decentraland és un dels mons digitals més grans i populars. Com en un videojoc, l’usuari pot recórrer aquesta plataforma descentralitzada, adquirir propietats amb criptomonedes i interactuar. Ja hi ha firmes immobiliàries que estan destinant centenars de milers de dòlars a comprar terreny virtual per comprar edificis que puguin revalorar-se en el futur, una cosa que també comencen a fer empreses, museus o cases de subhastes com Sotheby’s.

¿Cap a una diplomàcia digital?

Un dels precedents d’aquest univers virtual conegut ara com a metavers és la popular plataforma Second Life, llançada el 2003, i en què l’usuari –a través d’un avatar– podia desenvolupar una vida digital paral·lela a la seva, participar en activitats, interactuar amb l’entorn i altres usuaris i comprar propietat virtual amb una moneda única per a aquest món.

Notícies relacionades

La seva popularitat i potencial com a futur espai de desenvolupament social va fer que diversos països ja apostessin llavors per la creació d’una ambaixada virtual. Maldives va ser el primer país del món a fer el salt el 2007, una decisió que després van seguir Suècia, Malta i les Filipines. La falta de desenvolupament tecnològic va fer que aquestes idees de diplomàcia virtual no prosperessin, una cosa que podria canviar en la pròxima dècada.

Això és el que promouen gegants tecnològics com Facebook, Microsoft o Sony, que estan invertint centenars de milions de dòlars a mirar de desenvolupar aquests espais que barregen realitat virtual, augmentada i real. La seva intenció és que el futur d’internet sigui en 3D, un món digital immersiu en què desenvolupar grans parts de la nostra vida. El concepte del metavers, sorgit de la ciència-ficció, encara està en desenvolupament. No obstant, no són pocs els que veuen amb escepticisme que siguin companyies com Facebook –assetjades per escàndols per la seva toxicitat i per violar la privacitat dels usuaris– els que pretenguin aconseguir el control d’una infraestructura que podria ser clau per al futur.