El futur de la despesa militar
La cursa armamentística per la tecnologia militar alimenta un negoci global
La possibilitat de reduir l’exposició dels seus soldats porta cada vegada més països a augmentar la despesa en innovacions com els drons, les armes per control remot i els robots, una indústria destinada a ser diferencial.
Defensa prepara l’Exèrcit per combatre amb armes robotitzades
Vigilar les deixalles orbitals, primera missió espacial de l’Exèrcit
Llegir al balcó de casa va ser un error mortal. Així és com Ayman al-Zawahiri, líder d’Al-Qaida, va revelar sense voler el seu parador a la CIA. El 31 de juliol, els Estats Units van llançar un atac amb dron que va acabar amb la vida de l’antiga mà dreta d’Ossama bin Laden després de 20 anys de persecució. Teledirigida de manera remota, l’aeronau hauria disparat un míssil R9X Hellfire, armat amb sis fulles en moviment en lloc d’explosius convencionals, cosa que permet una execució quirúrgica de l’objectiu i redueix, al seu torn, la capacitat de causar víctimes col·laterals.
L’últim gran cop contra l’organització terrorista que va dur a terme els atemptats de l’11-S no s’entén sense l’afany de Washington per continuar greixant la seva maquinària bèl·lica. Durant els últims anys, la cursa armamentística global que els EUA lideren s’ha articulat especialment a través dels nous avenços en una tecnologia militar destinada a ser diferencial, ja que obre les portes a una guerra sense soldats, teòricament més precisa i amb menys víctimes.
Drons militars
Pocs avenços en aquest camp han sigut més visibles que els drons militars, el negoci dels quals ha crescut en paral·lel al mercat internacional de les armes. Així, el mercat de les aeronaus no tripulades utilitzades pels exèrcits per a tasques de vigilància, logístiques i d’atac va moure l’any passat 11.600 milions de dòlars, segons un estudi d’Allied Market Research, un volum que s’espera que creixi un 12% durant la pròxima dècada. Més de 100 països i altres actors no governamentals hi tenen accés.
Els principals fabricants de drons militars són companyies com les nord-americanes Lockheed Martin, Boeing i Northrop Grumman Corporation, tot i que també destaquen les israelianes Elbit Systems i Israel Aerospace Industries, les estatals xineses CASC i AVIC, i la francesa Thales Group. La Xina està guanyant terreny en un mercat en què també comencen a despuntar altres països com Turquia i l’Iran. El seu ús en combat és cada vegada més rellevant, cosa que porta més nacions a competir per guanyar influència en el sector.
Armes per control remot
La venda de drons és un negoci creixent per a aquestes i altres companyies, però no l’únic, ja que també prolifera el desenvolupament de sistemes d’armes remotes (RWS, per les seves sigles en anglès), equips de defensa que s’instal·len als vehicles militars terrestres i aquàtics perquè els soldats puguin controlar-los a distància sense exposar-se. El seu ús ha crescut en els últims anys, especialment per combatre moviments insurgents o terroristes. Aquest mercat va moure uns 8.480 milions de dòlars el 2018 –últimes xifres disponibles—i es calcula que pugui arribar als 25.000 milions el 2026.
Altres tecnologies militars en què cada vegada més inverteixen els exèrcits són els coets i míssils teledirigits –la indústria dels quals va generar 54.800 milions de dòlars el 2021 i segueix a l’alça–, radars antibateria –50.930 milions de negoci l’any passat–, programes informàtics de comunicacions i aplicacions de l’anomenada internet de les coses militars (IoMT), la interconnexió i coordinació entre dispositius tecnològics militars.
La cara més distòpica d’aquesta cursa armamentística és la de les armes intel·ligents, que es podrien servir d’un algoritme per identificar l’objectiu i disparar-li de manera autònoma sense necessitat de control humà, amb els riscos que això comporta. L’ONU ja ha acusat Líbia d’utilitzar (i Turquia de vendre) una tecnologia en què els EUA han destinat uns 18.000 milions de dòlars per a investigació entre el 2016 i el 2020.
Més enllà de drons, carros de combat i míssils, la cursa armamentística també es lliura a escala diminuta. I és que la majoria de productes electrònics, també els bèl·lics, depenen dels semiconductors, una indústria estratègica en la qual la Xina ja ha avançat els EUA. Les creixents tensions entre les dues potències per Taiwan, crucial en la fabricació global de xips, també responen a aquesta pugna per tenir l’última tecnologia militar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao