Caos a internet

‘RipTwitter’ i ‘CierraTwitter’: els tuitaires temen el tancament de Twitter i omplen les xarxes socials de missatges que auguren la seva desaparició

  • ¿Què està passant a Twitter?

1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan Whatsapp té problemes tècnics, molts usuaris es comuniquen a través de Telegram, Signal o Line. Quan és Facebook, una xarxa social ja per si mateixa poc utilitzada, els usuaris publiquen a Instagram. I quan és Instagram, qualsevol de les anteriors.

Però, ¿què passa quan és Twitter el que falla? Aquesta és la pregunta, retòrica, que ha convertit en ‘trending topic’ l’etiqueta ‘RipTwitter’, ‘CierraTwitter’ i fins i tot ‘Whatsapp’, a la qual els tuitaires acudeixen per informar-se de les caigudes de l’‘app’ de missatgeria.

El magnat Elon Musk, propietari de Tesla i l’home més ric del món, ha adquirit la xarxa social de l’ocellet i, des d’aleshores, els problemes s’han anat succeint en cadena: Musk va anunciar que retallaria un 50% la seva plantilla de 7.500 treballadors i que cobraria pels comptes verificats de Twitter, els anunciants van començar a retirar les seves publicitats –cosa que provoca una important caiguda d’ingressos per a Musk–, centenars d’empleats han dimitit al finalitzar el termini que va donar Musk per acollir-se a les seves dures condicions laborals –jornades interminables i altres mesures que empitjoren el clima de treball–, etcètera.

Davant aquest panorama, els dubtes entre els tuitaires s’han incrementat i molts temen que la xarxa social de l’ocellet acabi tancant. D’allà el ‘RipTwitter’ i ‘CierraTwitter’ escrit en tuits de tot el món.

Tot i que hi ha bastantes opcions de xarxes socials similars, els tuitaires se senten abandonats i no veuen reemplaçament. Però tot és qüestió d’acostumar-se a les altres.

Notícies relacionades

L’alternativa més òbvia a Twitter és Mastodon, la qual diu que ha triplicat els seus usuaris en les últimes setmanes i, segons el seu fundador, Eugen Rochko, té més d’un milió d’usuaris actius mensuals. Mastodon funciona de manera similar a Twitter, es poden escriure missatges, anomenats ‘toots’ (similar a ‘tuits’), compartir-los, contestar o clicar ‘m’agrada’, entre altres funcions.

Mastodon ofereix als seus navegants la possibilitat de crear comunitats gestionades pels mateixos usuaris. De la mateixa manera que altres aplicacions com Discord, aquesta plataforma s’organitza en servidors, denominats ‘Instàncies’. El manteniment de cada grup s’aconsegueix a partir de micromecenatge, ja que Mastodon no inclou cap tipus de publicitat.