Canvis del gegant
Apple permetrà botigues d’aplicacions de tercers a l’iPhone
Bloomberg assenyala que la companyia tecnològica de la poma canviarà algunes de les seves polítiques per adaptar-se a la DMA, la pionera llei antimonopoli impulsada per la Unió Europea
Apple estudia permetre als usuaris d’iPhone, Mac i iPad instal·lar botigues d’aplicacions alternatives, segons ha informat Bloomberg. La decisió suposaria un canvi majúscul en el gegant tecnològic, ja que permetria als seus clients descarregar apps fora de la botiga virtual App Store i eludir així la comissió de fins al 30% que imposa en els pagaments.
L’any que ve, Apple llançarà una actualització del seu sistema operatiu (iOS) en què pretén introduir certes mesures per fer que els iPhone siguin més oberts. Amb això, la companyia buscaria adaptar-se la Llei de Mercats Digitals (DMA), la pionera llei amb què la Unió Europea (UE) pretén posar límit a les pràctiques anticompetitives de les grans corporacions tecnològiques com Apple i Google –que posseeixen App Store i Google Store, les dues botigues d’aplicacions més grans del món– i obligar-les a «garantir l’obertura dels mercats».
Segons ha avançat Bloomberg, l’empresa de la poma està considerant la possibilitat d’«imposar certs requisits de seguretat», verificar les aplicacions externes i cobrar una taxa per aquesta activitat per evitar que aquests canvis colpegin part del seu model de negoci.
Canvis forçats
En principi, la DMA obligaria Apple a fer que el seu servei de missatgeria instantània iMessage sigui interoperable amb altres serveis i a permetre que els seus usuaris instal·lin programes de ‘software’ als seus dispositius descarregant-los directament des de pàgines web, dues mesures a les quals s’oposa.
La regulació europea també forçarà Apple a deixar que els desenvolupadors instal·lin sistemes de pagament de tercers en les aplicacions, revertint una política que fins ara ha obligat els desenvolupadors a utilitzar el seu sistema de pagament. Aquesta controvertida mesura ja va portar Apple als tribunals després de ser acusada de pràctiques monopolístiques per Epic Games, la companyia propietària del videojoc ‘Fortnite’, tot i que la justícia va acabar donant la raó a la companyia fundada per Steve Jobs i Steve Wozniak al considerar que no estava abusant del seu poder de mercat.
Notícies relacionadesLa Coalició per l’Equitat de les Aplicacions (CAF), una organització sense ànim de lucre que advoca per la competència lleial en l’ecosistema de les aplicacions i que compta amb membres europeus com Spotify i Proton ha celebrat els canvis que la UE forçarà a Apple. «La filtració és una admissió que Apple té un control asfixiant sobre la competència [...] L’aplicació estricta de la llei és vital per anivellar el terreny de joc per als desenvolupadors en l’ecosistema d’aplicacions mòbils», ha assenyalat en un comunicat Rick VanMeter, el seu director executiu.
Fonts coneixedores han assenyalat a Bloomberg que aquesta sèrie de canvis –encara en negociació– estan dissenyats per aplicar-se únicament a Europa, el segon mercat més gran d’Apple, tot i que podrien obrir la porta que altres regions optin per seguir els passos de Brussel·les. Les empreses que hagin de complir la nova regulació de la UE tindran fins al 6 de març del 2024 per fer-ho.