Baròmetre del sector
El sector tecnològic de Barcelona creix a un ritme superior a la mitjana
El sector tecnològic ja representa el 10% del PIB de Catalunya
Només un 8,6% dels professionals tecnològic són dones
La salut de les empreses tecnològiques de Barcelona és cada vegada més robusta. La capital catalana ha esquivat l’onada d’acomiadaments dels gegants del sector TIC i està creixent a un ritme superior que la mitjana dels altres sectors econòmics, segons les dades presentades aquest dimarts pel Cercle Tecnològic de Catalunya.
Barcelona també és aliena a les retallades de plantilla impulsades per grans companyies com Amazon, Meta i Microsoft. Així, la contractació ha crescut de manera sostinguda al llarg dels últims anys. Actualment, el sector tecnològic a l’àrea de la Ciutat Comtal té un total de 81.966 persones afiliades a la Seguretat Social, fet que suposa un augment interanual del 7,4% el març passat. Des del 2013 l’ocupació ha crescut un 145,5%.
El Cercle apunta, a més, que l’ocupació TIC té una seguretat laboral més elevada que en altres sectors econòmics. I és que fins al 85% de la contractació realitzada el 2022 ha sigut indefinida, 11 punts més que el 2019, quan va ser del 73,2%. L’informe, que no inclou ni empreses de la ‘gig economy’ com Glovo, assenyala que les companyies que contracten més professionals tecnològics a Barcelona són NTT Data, Noatum i Seidor. L’àrea on més ha crescut la contractació ha sigut entre consultors, programadors i serveis informàtics.
Acomiadaments estables
Durant la pandèmia els ritmes de contractació es van limitar, però el 2021 van tornar a un camí alcista amb un creixement del 43%. L’any passat l’augment va ser més moderat, del 4,7%, i les perspectives per al 2023 van en aquesta direcció. Així, un 60% de les empreses enquestades pel Cercle preveuen ampliar la seva plantilla, mentre que un 37% assegura que la mantindrà. Només un 1,9% pretén retallar llocs de treball.
Les dades presentades aquest dimarts també situen Barcelona lluny dels acomiadaments massius produïts en el sector. A la capital catalana, els acomiadaments fa anys que estan estabilitzats en xifres similars que des del Cercle atribueixen a la «rotació habitual». Aquest any la quota d’acomiadaments se situa en el 5,9%, mentre que l’any passat va ser del 5,3% i el 2021, del 4,8%.
«El sector TIC preveu continuar generant ocupació perquè les seves expectatives es basen en l’evolució del PIB espanyol i europeu, està més interrelacionat amb l’economia local que amb la global», ha celebrat Joan Ramon Barrera, president del Cercle Tecnològic.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació