Per temor de filtracions

Apple prohibeix l’ús de ChatGPT als seus empleats

  • Pedro Sánchez es reuneix amb el «pare» de ChatGPT

  • Aquests són els països que estan regulant la IA

Apple prohibeix l’ús de ChatGPT als seus empleats
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Apple ha prohibit l’ús de ChatGPT entre una part dels seus empleats. El gegant tecnològic nord-americà ha optat per aquesta restricció, que també afecta altres aplicacions d’intel·ligència artificial (IA), per temor que es filtrin dades confidencials, segons documents als quals ha tingut accés ‘The Wall Street Journal’.

La mesura també limita l’accés a Copilot, un programa del desenvolupador de ‘software’ GitHub que automatitza la composició de codi informàtic. Les dues restriccions afecten directament Microsoft, propietària tant de GitHub com d’una part d’OpenAI, la companyia que ha creat el famós ChatGPT. Dijous passat, el xatbot va començar a estar disponible per a iPhone i iPad.

En els últims anys, Apple ha anat comprant empreses emergents (start ups) especialitzades en l’anomenada IA generativa. Actualment està buscant experts en aquest camp per contractar. El seu objectiu és desenvolupar aquestatecnologia per guanyar presència en un lucratiu mercat cada vegada més competit.

Temor de filtracions

La multinacional californiana tem que la informació confidencial que els usuaris comparteixen amb aquests sistemes pugui filtrar-se de manera no intencionada. Els models de llenguatge com el que sustenta ChatGPT estan entrenats per interactuar amb usuaris humans, ja que responen a les seves consultes i creen tota mena de textos. Per millorar cada «conversa», el programa «aprèn» de tot el que els usuaris escriuen. Això fa que, en cas de preguntar-li sobre material confidencial, després pugui reproduir-lo a altres usuaris.

Al març, OpenAI va revelar que havia desconnectat temporalment ChatGPT al detectar-hi un error que permetia a alguns usuaris veure l’historial de xat d’altres usuaris. Això, sumat a la seva prohibició a Itàlia, va fer que la companyia permetés als usuaris que el xatbot no «recordi» aquestes converses. Però això no significa que hagi de desaparèixer tot el que li diguem; OpenAI continuarà emmagatzemant algunes d’aquestes dades.

Altres restriccions

Notícies relacionades

Apple no és l’única gran empresa que ha adoptat aquesta mesura. La coreana Samsung va ser la primera a restringir l’ús de les anomenades IA generatives entre els seus empleats, un camí que també han seguit la telefònica Verizon, el banc JP Morgan Chase i la constructora Sacyr a Espanya.

El 13 d’abril, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va obrir «actuacions prèvies d’investigació» per determinar si ChatGPT compleix la normativa de privacitat de la Unió Europea (UE). Poc després, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) va recomanar a la Generalitat de Catalunya i a altres entitats, com ajuntaments i universitats, no incorporar ChatGPT quan es tractin dades personals dels ciutadans. ¿La raó? La mateixa que ara esgrimeix Apple.