Influència regulatòria

ChatGPT podria «deixar d’operar» a la Unió Europea, adverteix el seu creador

OpenAI afirma que podria adoptar la decisió si no és capaç de complir la nova llei que regularà la intel·ligència artificial al bloc comunitari

  • El ‘pare’ de ChatGPT es reuneix amb Pedro Sánchez

  • Claus de la llei que regularà la intel·ligència artificial a la UE

ChatGPT podria «deixar d’operar» a la Unió Europea, adverteix el seu creador
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La companyia que ha creat ChatGPT, OpenAI, «podria deixar d’operar» a la Unió Europea (UE) si no és capaç de complir la nova llei que regularà la intel·ligència artificial (IA) al bloc comunitari. Així ho va advertir aquest dimecres el seu cofundador i conseller delegat, Sam Altman, que es troba en plena gira europea per mirar d’influir en aquesta regulació, que no veu amb bons ulls.

En un acte al University College de Londres, Altman va assegurar tenir «moltes» crítiques sobre la redacció del nou reglament, que s’hauria d’aprovar durant el juny. Tot i que encara està en fase de revisió, la llei categoritza els usos de la IA segons el seu risc per establir obligacions més o menys estrictes. El text posa els grans models de llenguatge com el que sustenta ChatGPT sota l’etiqueta d’«alt risc», que obligaria OpenAI –participada per Microsoft– a ajustar-se a requisits de transparència i gestió de riscos i a sotmetre’s a auditories externes estrictes per supervisar les dades utilitzades pel xatbot.

A Altman no li agrada aquesta idea. «Podrem complir aquests requisits o no. Si els podem complir, ho farem, i si no podem, deixarem d’operar... Ho intentarem, però hi ha límits tècnics al que és possible», va explicar a Londres. OpenAI no és l’única companyia tecnològica que ha recorregut a aquesta amenaça velada com a estratègia de pressió per esquivar les lleis europees. Sense anar més lluny, Meta va assegurar l’any passat que el futur de Facebook i Instagram a la UE «es podria veure compromès» si no hi havia un canvi legislatiu que els permetés continuar transferint dades dels ciutadans europeus als Estats Units.

Gira de pressió

És per això que en els últims dies ha fet una gira per reunir-se amb reguladors europeus i abordar aquest tema. Aquest ‘tour’ l’ha portat a asseure’s junt amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, però també amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak. No és clar si Altman ha sortit d’aquestes reunions en una millor posició que quan hi va entrar.

En aquest acte, el màxim responsable d’OpenAI va assenyalar que la llei que ultima Brussel·les «no és inherentment defectuosa», però que «els detalls subtils aquí realment importen». També va dir que la seva preferència per a la regulació era «una cosa entre l’enfocament tradicional europeu i l’enfocament tradicional nord-americà», sense matisar a què es referia amb això.

El viatge a Europa, segons Altman, també es deu que OpenAI busca una seu per obrir oficines al continent. «Volem fer una oficina de recerca i enginyeria a Europa, no de regulació. Estem intentant resoldre-ho», va explicar dimarts. «Polònia seria un lloc interessant».

Onada regulatòria

Notícies relacionades

Curiosament, la gira d’Altman no ha inclòs una parada a Itàlia, país que va bloquejar temporalment l’accés a ChatGPT per sospites que podia violar el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD). Roma va acabar aixecant aquest veto quan l’empresa va fer certs canvis en el xatbot, com ara habilitar una opció perquè no ‘recordi’ les dades compartides pels usuaris d’una sessió a l’altra.

Abans del seu viatge a Europa, Altman va comparèixer davant el Senat dels EUA per demanar la «intervenció regulatòria dels governs [...] per mitigar els riscos» de programes com els que OpenAI està traient al mercat de manera accelerada. Els crítics van assenyalar que aquest missatge forma part d’una estratègia per influir i condicionar les lleis que hauran de regular els seus productes.