Bretxa de gènere
La intel·ligència artificial amenaça més els llocs de treball ocupats per dones
La irrupció de la intel·ligència artificial (IA) amenaça més les dones. Segons un estudi recent del McKinsey Global Institute, més dones que homes perdran la feina a finals d’aquesta dècada a causa de l’automatització dels seus llocs de treball.
L’informe assenyala que la creixent digitalització de l’entorn laboral impactarà sectors productius com l’atenció al client, l’alimentació i el suport d’oficina, eminentment ocupats per dones. Per acabar-ho d’adobar, elles també ocupen les feines més mal pagades –com la venda al detall i els caixers–, cosa que influirà negativament en la seva afectació.
L’estudi, centrat en la població laboral dels Estats Units, conclou que gairebé un terç de les hores treballades al país es podrien automatitzar en els pròxims set anys. Això significa que el 2030 uns 12 milions de persones hauran de canviar de feina, ja que algunes veuran reduïda la demanda i d’altres podrien quedar obsoletes a causa de l’impacte de la IA.
La majoria seran dones, que hauran d’adquirir noves competències per operar en altres indústries que necessitaran més professionals. És el cas de la sanitat o les professions STEM, les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Aquest últim camp és eminentment masculí, si bé administracions públiques com la catalana estan prenent mesures per mirar de revertir la situació i incentiven aquests estudis entre el públic femení. A Catalunya, només el 8,6% de les professionals d’aquest sector són dones.
Problemes per als més pobres
L’estudi del McKinsey Global Institute adverteix que els treballadors amb els salaris més baixos seran els més vulnerables a la transformació del model econòmic actual. Els que cobren menys de 38.200 dòlars (gairebé 35.000 euros) a l’any podrien representar fins al 80% dels canvis de feina.
De nou, en aquesta franja més precària del sistema hi ha més dones que homes. No obstant, l’impacte laboral de la IA també afectarà amb més força altres perfils i grups socials. És el cas dels treballadors hispans, dels que no tenen estudis universitaris, dels més joves i també dels més adults.
L’estudi coincideix amb altres publicacions que també apunten a l’impacte més significatiu que aquesta revolució industrial tindrà per a les dones. Ja ho va advertir fa un parell d’anys l’economista espanyola Lucía Velasco al llibre ‘¿Te va a sustituir un algoritmo?’. «Les dones ocupen les feines més mal pagades. I aquestes són les que més patiran la digitalització», va explicar en una entrevista a EL PERIÓDICO.
Els autors de l’informe assenyalen que la integració de la IA en els entorns laborals pot agilitzar les tasques de llocs de treball ja existents o crear noves oportunitats de feina. Ara bé aquestes no han de ser necessàriament positives. En declaracions a ‘The Washington Post’, Kerry McInerney, investigadora del Centre Leverhulme per al Futur de la Intel·ligència de la Universitat de Cambridge, avisa que els treballadors més precaris es poden «veure empesos cap a àrees com l’etiquetatge de dades», que pot tenir un impacte psicològic «molt nociu».
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista