Revisió de continguts tòxics
Denúncia contra Facebook: 400 empleats de Barcelona estan de baixa per danys psicològics
El maig del 2018 Facebookva aterrar a Barcelona. En plena crisi de reputació per l’escàndol de Cambridge Analytica, el gegant de les xarxes socials va anunciar que havia escollit la icònica Torre Glòries de la capital catalana per situar un centre de moderació de continguts, un celebrat moviment que donaria feina a 500 persones.
No obstant, no era el somni que alguns esperaven. El treball consisteix a veure assassinats, violacions, suïcidis, maltractament animal i tota mena de continguts extrems que es publiquen constantment a la plataforma, detectar si vulneren les polítiques de l’empresa i marcar-los per a la seva eliminació. «Si m’haguessin dit al principi en què consistia hauria dit directament que no m’interessava», va explicar llavors a EL PERIÓDICO una persona que va participar en el procés de selecció.
Ella va esquivar la bala, però altres van acceptar i han pagat un alt preu per fer-ho. Aquest divendres, ‘La Vanguardia’ ha avançat que un nombre indeterminat d’aquests empleats ha presentat la primera querella a Espanya contra el grup Telus, la companyia subcontractada per Meta per fer aquesta tasca. La denúncia és per tres delictes: contra el dret dels treballadors, contra la seva integritat moral i per lesions per imprudència greu.
Uns 400 revisors, fins al 20% de la plantilla a Barcelona, estan de baixa per traumes psicològics causats per les imatges que han hagut de supervisar. Cada setmana es reporten fins a 6.500 milions de publicacions amb contingut extrem.
Estrès i intents de suïcidi
Els seus advocats han denunciat que la constant exposició a vídeos de contingut brutal ha portat els seus clients a patir insomni, estrès posttraumàtic i fins i tot intents de suïcidi. Molts han optat per causar la baixa per incapacitat.
La querella penal presentada divendres encara té molt camí per recórrer. Un jutjat haurà de decidir en les pròximes setmanes si l’admet a tràmit o no. L’any passat, la Inspecció de Treball de la Generalitat ja va sancionar Telus per una infracció greu al no avaluar degudament els riscos psicosocials que aquesta feina li podia causar a un treballador. No obstant, la companyia ha recorregut la sanció.
El 2020, una sentència judicial del Tribunal Superior de San Mateo, a Califòrnia, va dictaminar que Meta havia de pagar 52 milions de dòlars d’indemnitzacióa un total d’11.250 moderadors de contingut afectats.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Fins que li doni la gana
- L’obesitat es diagnosticarà amb el greix corporal i no sols amb l’IMC
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Exclusiva Exclusiva Mamarazzis: la renovació amb el Manchester City, detonant de la separació de Pep Guardiola i Cristina Serra
- Política local Quirós reestructura el govern municipal de l’Hospitalet per avançar en la seva «transformació social i urbana»
- En el ple El Constitucional aparta el magistrat Macías de les sentències de l’amnistia
- EL MERCAT HIVERNAL Gir en el futur d’Araujo: ara vol quedar-se al Barça