Gir trumpista

Meta va eliminar «precipitadament» la moderació de continguts sense avaluar el seu impacte en els drets humans, segons el seu supervisor

La junta de supervisió de la companyia tecnològica denuncia el canvi anunciat al gener per Mark Zuckerberg

Meta s’enfronta a un judici antimonopoli que podria obligar-la a vendre Instagram i WhatsApp

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Meta va canviar «precipitadament» la seva política de moderació de continguts a Facebook i Instagram sense tenir en compte l’impacte d’aquest gir en els drets humans. Així ho ha denunciat avui la Junta de Supervisió del gegant tecnològic, un organisme independent que emet decisions vinculants sobre la retirada de missatges a les dues xarxes socials.

El gener passat, l’empresa de Mark Zuckerberg va anunciar que deixaria de moderar els continguts que es publiquen a les seves plataformes, que eliminava els verificadors de fets i que passava a recomanar més contingut polític. Aquest canvi dràstic en la seva històrica política es va llegir com un intent per guanyar-se el favor del nou president nord-americà, Donald Trump, que havia denunciat la «censura» de la companyia i fins i tot havia amenaçat d’empresonar el seu director executiu. Des d’aleshores, Facebook i Instagram accepten la publicació d’insults com dir que les dones són objectes o que les persones transgènere estan malaltes.

«Els canvis en la política i l’aplicació de Meta del 7 de gener del 2025 es van anunciar precipitadament, apartant-se del procediment habitual, sense que es compartís informació pública sobre la diligència deguda en matèria de drets humans que l’empresa va portar a terme prèviament, si és que la va portar a terme», denuncia la Junta de Supervisió de Meta en un comunicat, el seu primer posicionament públic sobre el tema.

Recomanacions i crítiques

Notícies relacionades

L’organisme demana al gegant de les xarxes socials que «compleixi el seu compromís públic de respectar els Principis Rectors de les Nacions Unides sobre les Empreses i els Drets Humans» i que identifiqui quan abans els «impactes adversos» que poden derivar-se del seu canvi de política. De les 17 recomanacions que fan a Meta destaquen fer una avaluació d’impacte sobre els immigrants i les persones LGBTQIA+, els dos grups que més perjudicats es poden veure, així com «millorar la forma en què fa complir les infraccions de les seves polítiques sobre assetjament i intimidació».

La Junta de Supervisió de Meta, que durant els últims cinc anys havia ajudat a modelar la moderació de contingut a les plataformes de la companyia, també ha criticat Zuckerberg per no despublicar tres missatges amb contingut antimusulmà i antimigrant que van agitar els disturbis de l’estiu passat al Regne Unit.