Porta: "Estic molt orgullós de participar en 'La Marató'"

El raper ha compost, per primera vegada, un tema en català, 'Som guerrers', que inclou el disc del programa

Christian Jiménez, ’Porta’, en una imatge promocional.

Christian Jiménez, ’Porta’, en una imatge promocional. / ARXIU

3
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN / Barcelona

Els seguidors del raper català Christian Jiménez, conegut com a 'Porta', es compten per milions. Només a Facebook té sis milions de fans. Ara ha debutat amb una cançó en català, 'Som guerrers', a 'El disc de La Marató', una declaració de principis sobre el positivisme i l'actitud personal de cada un davant la vida.   

--És la primera vegada que participa en 'La Marató'. ¿Què fa un raper en aquesta història?

--Estic molt orgullós de col·laborar en aquest projecte solidari, sobretot perquè m'agrada que TV-3 es bolqui per combatre el càncer. Per a mi és molt important, perquè tots tenim algú pròxim que en pateix i et toca més. És una cosa especial.

--¿Ha vist altres anys el programa?

--No he pogut seguir gaires edicions. Des que estic en el món de la música, vaig sempre d'una banda a l'altra. Gairebé no tinc temps ni per a mi. Però sí que m'agrada veure'l el dia de l'emissió, sempre que hi coincideixo. Després perd la màgia.   

--'Som guerrers' és el primer rap en català que compon.

--Si, sóc de Barcelona i la meva llengua és el català, però mai fins ara havia escrit una cançó en català. Alguna vegada havia incorporat alguna frase a un tema, però sí que és la primera cançó completa. M'omple d'orgull, perquè sempre havia volgut fer-ho, però no trobava la manera. No tenia sentit fer-ne només una per què sí després d'haver-ne compost tantes en castellà. Va sorgir'La Marató' i vaig pensar: `Perfecte, perquè puc fer una cosa que volia realitzar des de fa temps i en català, i en un acte solidari com és aquest'. Ha estat un encaix de peces.

--Aquest títol és tota una declaració de principis...

--Sí. Dic que no ens hem de rendir i hem de tenir esperança, perquè nosaltres som els que hem de decidir el nostre destí. Amb positivisme sempre es pot veure la vida d'una altra manera i s'ha d'intentar seguir endavant recolzant-nos en la gent que t'importa. Espero que a la gent que està lluitant contra la malaltia li doni forces per seguir lluitant.

--Sorprèn que una persona tan jove participi en aquest disc.

--Sóc algú que fa el que sent i he de ser fidel a mi mateix. Tant me fa la resta. Aquest projecte és únic: pot ser que només se'm presenti una vegada a la vida. Sempre dic que les meves cançons les faig per a mi mateix, perquè necessito expressar-me i treure el que porto a dins. Però si puc ajudar algú, encara que només sigui una persona, amb les meves cançons, haurà valgut la pena.

--¿Quan farà un disc en anglès?

--En sé una mica, però és complicat. Quan ets molt perfeccionista com jo és molt difícil, perquè has d'entendre la llengua a la perfecció i saber utilitzar les paraules i l'argot. El rap és un món molt tancat.

 --¿Què pensa de les retallades en el món de la cultura?

--Tot està molt malament. A mi m'afecta com a tothom. Sóc una persona que surt al carrer a manifestar-se. Tenim els nostres drets i ens hem de queixar i aportar cada un el nostre granet de sorra de manera pacífica. Intento evitar els temes polítics, perquè veient com està el món jo retallaria en política, en l'Església i no en drets humans, com l'educació i la sanitat.

Notícies relacionades

 --Sis milions de seguidors a Facebook, 300.000 a Twitter, cinc milions de visites a YouTube. ¿Què els diria a tota aquesta legió de fans condemnats a emigrar per buscar-se la vida?

--Que siguin positius, perquè ha d'haver-hi un canvi al món, que siguin fidels a ells mateixos i que no es deixin influenciar per ningú. Que visquin la vida i deixin viure. Que aprofitin el temps que tenen al màxim.