El fals documental sobre el 23-F
Un experiment amb lloances i alguna crítica
El gènere del fals documental va arribar a Espanya el 1991 amb el 'Camaleó', de TVE
Encara que Atresmedia s'entestés ahir a llançar als quatre vents que l'exitós Operación Palace de Jordi Évole ha inaugurat el gènere del mockumentary, o fals documental, a Espanya, el cert és que aquest honor li correspon a un programa de TVE-Catalunya, Camaleó, que l'abril del 1991 no només va anunciar un cop d'Estat a l'extinta URSS, sinó que va informar de l'assassinat del seu president, Mikhaïl Gorbatxov.
El programa va tenir més mala sort que l'especial d'Évole. Va fer córrer rius de tinta -llavors no existia sant Twitter-, i es va carregar l'aleshores cap de programes del centre de Sant Cugat, Joan Ramon Mainat; el presentador Josep Abril va ser apartat durant 15 dies de la seva feina habitual (per a més inri, donava la cara a l'Informatiu) i els col·laboradors contractats del programa -entre altres, l'antropòleg Manuel Delgado, guionista de la falsa primícia -van ser acomiadats. A més a més, el cònsol de l'URSS a Barcelona va posar el crit al cel i, al final, Camaleó va ser fulminat (va tornar mesos més tard, en un altre horari).
Als 23 anys d'aquell episodi, Delgado marca distàncies entre una i l'altra proposta. «Hi ha dues diferències bàsiques: el nostre cop d'Estat -explica- es va produir realment de manera calcada cinc mesos més tard; a més a més, al Jordi tothom li riu les gràcies, mentre que a nosaltres ens van acomiadar». L'antropòleg se sent defraudat: «Si l'explicació que Évole va prometre durant tota la setmana, i que havia de ser l'autèntica sobre el 23-F, és falsa, la conclusió inequívoca és que el relat oficial continua sent cert». Delgado també insisteix que no sap «quina era la intenció» final del periodista, però «li ha sortit un programa monàrquic».
Notícies relacionadesAbril cataloga Operación Palace com el «Camaleó del 2014». «No ha trencat cap norma», opina. I afegeix que Évole no perdrà «ni un gram de credibilitat»: «A un professional se l'ha de valorar per la seva trajectòria i en aquest cas la té molt guanyada. No només no perdrà la credibilitat, sinó que l'espai el consolidarà».
XARXES SOCIALS // Miguel Ángel Mar-tín, director i ideòleg de Camaleó, alaba com un «exercici de salut televisiva» l'experiment de La Sexta. «En aquests temps en què es diuen coses sense contrastar i les xarxes socials han multiplicat aquesta temeritat per un milió, és més pertinent que mai reflexionar sobre on és la veritat», conclou. Per Josep Maria Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Operación... és un «magnífic exercici de periodisme i no és trampós», perquè Évole «explora noves fórmules del periodisme».