DOCUMENTAL
TV-3 recorda la història de Xavier Vinader
El periodista va ser empresonat per denunciar la guerra bruta de l'Estat

Xavier Vinader.
Als anys 80 el nom de Xavier Vinader va saltar a les primeres pàgines de l'actualitat, no només per ser l'autor de rellevants articles de periodisme d'investigació, sinó també per ser el primer periodista exiliat i empresonat de la democràcia. El seu delicte: revelar les interioritats de la guerra bruta perpetrada per l'extrema dreta i el mateix Estat. Sense ficció aprofundeix avui (TV-3, 22.50) en la cara fosca de la Transició en el documental Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta.
La producció, d'Antàrtida, TV-3 i 13 Productions -dirigida per Àngel Leiro i Xavier Montanyà-, explica la història de Vinader, que va ser utilitzat pel Govern com a cap de turc. El 1979, va publicar a la revista Interviú dos reportatges sobre la guerra bruta parapolicial contra el nacionalisme basc basant-se en les informacions d'un expolicia nacional infiltrat. Unes setmanes després, ETA va atemptar contra dos ultres, un dels quals apareixia en el reportatge. Vinader va ser condemnat a set anys de presó -dels quals en va complir dos mesos i mig- per imprudència temerària professional. «Això és ridícul -explica l'exdirigent etarra Eugenio Etxebeste (àlies Antxon)-. L'organització tenia les seves pròpies fonts d'informació i mecanismes».
En el documental també apareixen, entre altres, Blas Piñar, líder de Fuerza Nueva; l'històric abertzale Tasio Erkizia; l'advocat Txema Montero i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que, curiosament, apel·la a l'ètica.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre