GUARDONS
Nimfa d'Or a Montecarlo per al cas del rentacotxes de Mongat
El reportatge sobre el greu error judicial que va patir Óscar Sánchez i va destapar EL PERIÓDICO ha sigut el gran vencedor en el prestigiós festival internacional de televisió
Óscar Sánchez, al reportatge ’Injusticia exprés’. /
La televisió espanyola ha sigut la gran estrella en la cerimònia d'entrega de les Nimfes d'Or del Festival de Montecarlo, a l'acaparar dos dels guardons més importants del prestigiós festival de televisió: per un costat, el de millor actriu per a Belén Rueda (per la sèrie de Tele 5 'B&B'), i per l'altre, pel reconeixement unànime per part del jurat del reportatge 'Injusticia exprés', contundent producció sobre un dramàtic error judicial que va destapar EL PERIÓDICO DE CATALUNYA: el d'un senzill rentacotxes de Mongat, Óscar Sánchez, condemnat a presó al ser confós amb un delinqüent. El treball d'investigació que va portar a terme EL PERIÓDICO va ser guardonat el 2013 amb el Premi Internacional de periodisme Rei d'Espanya en la seva modalitat de premsa escrita.
'Injustícia exprés', produïda per l'empresa catalana Media 3.14 (Mediapro), s'ha emportat la Nimfa d'Or en la categoria de grans reportatges d'actualitat, que premia els programes que cobreixen notícies o esdeveniments d'importància mundial, nacional o regional. Així, aquest treball dirigit per Marc Parramon i Michele Catanzaro, ha superat altres grans produccions d'importants cadenes de televisió de tot el món.
El juliol del 2010, Óscar Sánchez, un humil rentacotxes de Montgat (Maresme), va ser arrestat, extradit a Itàlia i condemnat a 14 anys de presó sota l'acusació de ser un important traficant i col·laborador de la Camorra. Una investigació realitzada per tres periodistes d'EL PERIÓDICO, Michele Catanzaro, Antonio Baquero i Àngela Biesot, va descobrir que Óscar era l'última d'una sèrie de víctimes del mal ús de l'euroordre. El documental 'Injustícia exprés: el cas Óscar Sánchez' (que va emetre TV-3 fa un any), revela el costat fosc de la justícia europea.
Notícies relacionadesL'obra és narrada en primera persona per un dels periodistes implicats en la investigació, Catanzaro, A més d'explicar la història d'aquest humil ciutadà i del treball que va fer EL PERIÓDICO, el documental mostra els defectes i les conseqüències de aquesta eina judicial posada en marxa "a corre-cuita", segons va comentar Catanzaro quan es va estrenar el treball, després dels atemptats de l'11-S. "Si furgues una miqueta, descobreixes que el cas d'Óscar no és aïllat --prossegueix--. Hem abordat mitja dotzena d'històries de persones que han passat per un tràngol similar, víctimes d'aquest sistema".
L'euroordre permet la transferència ràpida de sospitosos entre països europeus sense que hi hagi mecanismes igual d'eficients per garantir els drets dels ciutadans. Hans G. Nilsson, representant del Consell de la Unió Europea, reconeix que es va establir com una mesura antiterrorista deprés de l'11-S perquè "hi havia molta pressió". En el documental hi participen, a més del mateix Óscar, familiars i amics, fiscals italians, els advocats del rentacotxes, els pèrits que van avalar el cas i representants d'institucions internacionals.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia