EL GANXO DE LA SAGA FANTÀSTICA DE HBO

'Joc de Trons' alaba els catalans en el seu adéu

Girona xifra en 3,6 milions l'impacte publicitari del rodatge de la sèrie

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / GIRONA

el rodatge de Joc de Trons va dir adéu a Catalunya divendres passat, tot i que el gran desplegament de mitjans de la productora HBO per portar a terme la filmació (primer a Girona i des de dijous passat a Canet de Mar) ha obligat els tècnics i operaris a treballar sense descans durant el cap de setmana a la localitat del Maresme per recollir la gran quantitat de material que van utilitzar en la decoració del castell de Santa Florentina. Una fortalesa on, al seu gran saló, presidit per una magnífica xemeneia modernista, es van rodar escenes relacionades amb la família Tarly. També se'n van filmar preses al corredor que travessa el pati d'armes i a l'habitació reial, on es va allotjar el rei Alfons XIII el 1908.

Si durant els 14 dies que la productora va rodar a Girona els fans de la sèrie van poder entreveure algun dels principals actors de la saga com Maisie Williams (Arya Stark) o Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), a Canet l'hermetisme va ser absolut. «L'única anècdota que ha transcendit ha sigut que les galetes que ha creat l'establiment My Sweet Dreams Cupcakes inspirant-se en la sèrie van ser molt apreciades per l'actor John Bradley (Samwell Tarly) durant un descans del rodatge», segons han explicat fonts que han seguit de prop la filmació. Com també ho devia ser el sopar que van compartir una desena d'actors de Joc de Trons al Celler de Can Roca dimarts passat. No és estrany, per tant, que després de sopar al millor restaurant del món els actors abandonessin Girona entre lloances a la seva gent, els seus paisatges i, és clar, la seva gastronomia.

Ara, el circ audiovisual de HBO es desplaçarà a altres llocs d'Espanya, com Almeria, les Bárdenas Reales de Navarra, Peníscola o el castell de Zafra, a Guadalajara. Un periple ibèric afavorit per la normativa que ha entrat en vigor aquest any i que ofereix una deducció del 15% de les despeses realitzades per les produccions estrangeres en territori espanyol sempre que aquestes siguin com a mínim d'un milió d'euros. L'import màxim d'aquestes deduccions no podrà sobrepassar els 2,5 milions, però si a aquesta quantitat s'hi sumen la taxes municipals que s'estalvia HBO a la majoria de ciutats que, com Girona, no els cobren ni un euro, la suma final supera amb diferència aquesta xifra.

Notícies relacionades

RETORN / Uns avantatges que l'ajuntament considera més que justificats pel gran retorn econòmic i publicitari que proporciona la sèrie a la ciutat. Segons els primers resultats d'un estudi encarregat pel consistori per posar xifres a aquest impacte, les més de 10.400 publicacions registrades entre l'1 de maig i el 13 de setembre (tant a les xarxes socials com a la premsa i en blogs) relacionades amb la presència de la saga a Girona han suposat un impacte publicitari valorat en 3,6 milions d'euros.

Aquestes publicacions han tingut 1.333 milions de visualitzacions a tot el món, especialment a França (41,5%), a la Gran Bretanya i als Estats Units, que han sumat un altre 35,7%, i a la resta d'Espanya, on han consumit un 16%. A aquestes dades quantitatives, proporcionades pel mateix alcalde Carles Puigdemont en l'últim ple municipal, s'hi han d'afegir els adjectius més utilitzats a l'hora de descriure la ciutat, entre els quals destaquen com a més usats «fantàstica», «pròxima», «oberta» i «medieval».