els rivals de Barei
Eurovisió 2016: els principals favorits
Rússia, amb Sergey Lazarev, i França, amb Amir Haddad, són les més ben posicionades
Rússia i França són les grans favorites del Festival d’Eurovisió 2016. Sergey Lazarev lidera les apostes des d’abans de fer públic 'You are the only one', la cançó pop amb què intentarà donar a Rússia la seva segona victòria en el concurs.
L’artista, de 33 anys, també és conegut al seu país per les facetes d’actor i presentador de televisió. La seva popularitat ha sigut fulgurant: el 2010 publicava l’únic àlbum que de moment té al mercat, però l’any passat aconseguia tots els premis musicals haguts i per haver.
Plens a vessar en tots els seus concerts i ni una sola entrada disponible per als que encara té pendents durant la resta de l’any. La seva victòria és tan previsible que, com a màxim, donaria 2,85 euros per cada euro invertit en ell en les apostes de pagament.
FRANCÈS INSTAL·LAT A ISRAEL
Instal·lat a Israel des de la seva infància, el francès Amir Haddad, de 32 anys, cantava a la sinagoga del seu poble quan era petit. Va fer una primera incursió televisiva al participar en la versió israeliana del concurs de talents 'Pop idol' del 2006. Va ser eliminat a les primeres de canvi, però després va arribar a publicar un disc mentre es treia el títol de dentista a la universitat.
Fins que, de sobte, el 2014, se’n va atipar i va decidir apostar fort per la seva passió: va tornar a França, el seu país natal, i es va apuntar a un altre 'talent show', 'The Voice: la plus belle voix', en què va aconseguir acabar en tercer lloc.
Competeix amb 'J’ai cherché', un mig temps en francès i anglès que ve a ser una oda a tot allò que dóna sentit a la vida: «Has acabat amb la por que dormia als meus braços», diu la lletra, que Haddad ha escrit juntament amb dos autors més. Seria la sisena victòria de França, que no guanya des del 1977.
UNA COREANA AUSTRALIANA
Austràlia, que hi participa per segona vegada a causa de la gran afició pel festival que hi ha en aquell país, és la tercera en discòrdia amb la balada 'Sound of silence', de Dami Im. Ella canta a l’angoixa de l’absència, a la falta del gran amor.
«Que dur que és superar la bogeria; si no ets aquí, res té sentit», canta. Nascuda a Corea del Sud fa 27 anys, va emigrar amb la seva família a Austràlia als 9..
Va sorgir del no-res el 2013 al ser seleccionada per participar en el concurs 'Factor X', que va acabar guanyant. Des d’aleshores, la seva trajectòria musical ha sigut un camí de roses.
Però, ¡atenció!, que les apostes no són infal·libles i aquest any hi ha diverses propostes potents al festival.
REPÚBLICA TXECA, HONGRIA I UCRAÏNA
Ho són les balades 'I stand', de la txeca Gabriela Gunciková, dedicada a aquells que no ens fallen mai malgrat tots els nostres errors, i 'Pioneer', de l’hongarès Freddie, que tracta sobre l’autoestima de les persones.
Ucraïna també compta aquest any. La seva cançó 1944 tracta sobre la deportació dels tàtars de Crimea en un homenatge que Jamala, la intèrpret, dedica a la seva pròpia família, víctima d’aquell èxode. És un tema bilingüe, en anglès i turc de Crimea.
Sigui dit de passada: aquest any només sentirem sis idiomes al concurs, ¡i això que hi participen 42 països! Golejada d’escàndol de l’anglès, que estarà present en 39 de les cançons.
ALTRES CANDIDATS
Però més enllà del que certifiquen de moment les apostes de pagament, s’ha d’estar atent a altres candidats. Podrien donar la campanada set dones, entre elles, l'espanyola Barei, amb 'Say yay', que actuarà acompanyada per cinc coristesBarei 'Say yay: Brequette, Rebeca Rods, Awinnie MyBaby, Milena Brody i Alana Sinkëy.
Juntament amb la madrilenya, també arriben amb força la maltesa Ira Losco ('Walkonwater'), l’armènia Iveta Mukuchyan ('LoveWawe'), la búlgara Poli Genova ('If love was a crime'), la croata Nina Kraljic ('Lighthouse'), la islandesa Greta Salóme ('Hear them calling') i l’àzeri Samra ('Miracle').
En principi, no sembla comptar per al triomf final l’irlandès Nicky Byrne, excomponent del grup Westlife, que es va dissoldre el 2012. Defensarà el mig temps 'Sunlight'.
El festival tindrà música per a tots els gustos, des de les balades de tota la vida al metall de Xipre i Montenegro, el country d’Holanda i Eslovènia, el pop amb aire retro de Bèlgica i Finlàndia i fins a l’estil del 'crooner' amb què es presenta San Marino.
LA POSADA EN ESCENA
La vistositat de les posades en escena i, òbviament, els directes de cada artista, seran especialment importants per acabar de determinar qui guanya.
I és que l’escenari que els suecs han dissenyat per al festival trencarà motllos donant molt joc als escenògrafs i els coreògrafs de cada delegació: 220 metres quadrats perquè els cantants es moguin al seu aire; 900 metres quadrats de pantalles de led en diferents nivells perquè puguin circular entre elles, i efectes lluminosos que permetran crear espais virtuals i il·lusions òptiques.
L’han dissenyat Frida Arvidsson i ViktorBrattström, autors de diversos muntatges per a museus, pel·lícules, musicals i òperes, entre altres esdeveniments. El festival el retransmetran 40 càmeres; del so se n’encarregaran 64 micròfons. En total, un equip format per 220 tècnics per fer realitat l’espectacle musical més important i veterà de la tele mundial.
Es calcula que Eurovisió 2016 tindrà una audiència pròxima als 200 milions de teleespectadors. Només 10.500 el podran veure en directe al Globen Arena d’Estocolm ¡i ja no queda ni una entrada disponible per a cap de les gales! Es van esgotar fa més d’un mes.
SEMIFINALS
Com és habitual, el certamen tindrà un parell de semifinals, amb 18 participants en cadascuna. Se celebren dimarts, 10, i dijous, 12, a les 21.00 hores.
Únicament passaran a la gran final els 10 primers de cada gala. En aquesta, dissabte, 14, a la mateixa hora, els esperen els cinc grans: Espanya, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit, que són els països que més contribueixen econòmicament al xou.
Suècia també eludeix les semifinals com a país amfitrió. Així doncs, aquest dia competiran per la victòria 26 països. Romania va ser expulsada a mitjans d’abril a l’haver acumulat un deute de gairebé 15 milions d’euros amb la xarxa Eurovisió, organitzadora del certamen.
L'actriu i presentadora Petra Mede serà la mestra de cerimònies de les tres gales juntament amb Måns Zelmerlöw, guanyador de l'any passat a Viena i barceloní d'adopcióMåns Zelmerlöw.
TVE retransmetrà en directe totes les gales. Acompanyat per Julia Varela, que hi va debutar l’any passat, José María Iñigo comentarà per sisena vegada consecutiva les incidències dels tres xous.
Eurovisió vol fer partícip de l’espectacle el màxim nombre d’espectadors i ha reclutat nou intèrprets del sistema internacional de signes per fer arribar als televidents sordmuts la lletra i l’essència musical de cada cançó. Al seu costat, tres intèrprets més traduiran les intervencions dels presentadors del certamen.
NOU SISTEMA DE VOTACIÓ
Eurovisió ha ideat un canvi en les votacions. Primer es contacta amb els portaveus de cada país per als vots dels seus jurats professionals.
L’espanyol el formaran Salva Beltrán, Xuso Jones, Maverick i Electric Nana, que van competir amb Barei per representar TVE, i Coral Segovia, que ho va intentar en cinc ocasions (del 2005 al 2010).
Després, els presentadors desvelen, ja sumats, els vots dels espectadors dels 42 països.
Notícies relacionadesEs pretén així garantir emoció fins al final: no se sabrà qui guanya fins a l’últim veredicte. Així, el guanyador podria ser qui anés setè, perquè rebria més de 200 punts de cop dels espectadors.
Hi haurà tres vies per votar: aplicació per a mòbils, SMS i trucant al telèfon assignat a cada participant. Els espectadors espanyols també podran votar a la primera semifinal, en què actua Rússia, i que pot ser la més competida.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"