POLÈMICA

Els extres de 'Joc de trons' es rebel·len

Uns 40 figurants del rodatge a Càceres presenten una denúncia a Treball per incompliment de contracte

zentauroepp35512487 gra395  c ceres  13 09 2016   despu s de d as de intenso cal161128160220

zentauroepp35512487 gra395 c ceres 13 09 2016 despu s de d as de intenso cal161128160220 / EDUARDO VILLANUEVA

3
Es llegeix en minuts
J. IGNACIO MARTÍNEZ / CÀCERES

No és or tot el que lluu. Almenys, això és el que demostra Pablo Serrano, un noi de 28 anys de Càceres que ha denunciat a la Inspecció de Treball Modexpor, l'empresa encarregada de la selecció de figuració i extres de 'Joc de trons', per incompliment del contracte. «Hi ha gent que ja se n'ha anat, gent que se n'anirà els pròxims dies i gent que aguanta per la necessitat. Ens tracten com si nosaltres fóssim ignorants de poble i ells els que ens vénen a donar pa i circ», lamenta.

La queixa de Serrano, que secunden 40 figurants més  on es denuncien els fets i que compta amb la firma de tots ells, ve de lluny. Es va presentar al càsting que va acollir Malpartida de Cáceres el mes de setembre, perquè va veure en el rodatge una bona oportunitat d'obtenir ingressos per a les festes de Nadal. «Ens van dir que necessitaven disponibilitat absoluta des de l'1 de novembre fins al 12 de desembre. Vaig calcular i, si m'agafaven, em pagarien uns 2.200 euros», afirma. Quan el van seleccionar, va firmar un contracte d'11 hores, més una de descans, per jornada de treball, a raó de 54 euros diaris. I, per a les hores extres, el contracte remetia al conveni nacional per a figurants, que xifra inequívocament en 12,50 euros l'hora. «No han complert res», denuncia.

HORES EXTRES, "RES DE RES"

Serrano ja guarda queixes de les primeres jornades, que la productora va dedicar a l'ensinistrament del personal. Primer, al·ludeix a la sensació de desengany. «Et donen a entendre que és una oferta rendible econòmicament i no ets conscient del que realment és fins que han passat diversos dies de l'assaig», argumenta. I continua. «A més, hi va haver gent que, durant aquells dies, va poder fer les proves de vestuari, i les hi van pagar. Però altres van haver d'anar un dia solt a Malpartida. A aquests no els van donar res», recorda.

Però el pitjor va arribar quan va començar la gravació. «Estem fent jornades de 15 hores i no ens les paguen. Et citen a Malpartida de 3.45 a 5.30 hores, no et donen ni diners per al transport i no et deixen ni 10 minuts per dinar», diu Pablo, que aporta una prova d'això a 'El Periódico de Extremadura'. Un dels últims dies que va anar al rodatge (ja ha decidit abandonar-lo) va gravar una conversa amb el mòbil amb una de les representants de Modexpor, a què ha tingut accés aquest diari. «¿Quan comencen a comptar les hores extres? Prefereixo preguntar-vos-ho a vosaltres, que així em quedo més tranquil...», pregunta Pablo. I la resposta obtinguda: «Tant és les hores que feu, que se us pagarà el mateix. I les hores extres, res de res».

ACTITUD "ESQUIVA, CONFUSA I POC CORDIAL" 

Notícies relacionades

Tot i això, la denúncia no es queda aquí. Pablo recull a l'escrit presentat a la Inspecció de Treball que «no es respecta el que està establert per conveni pel que fa al descans diari, els dinars es reparteixen mentre s'està treballant i, en ocasions, ens obliguen fins i tot a tirar-los», perquè no tenen temps d'acabar-se'ls. Per últim, el denunciant, que opina que el rodatge «és una bona injecció econòmica a la ciutat», critica l'actitud de la productora al ser qüestionada per aquests temes, la qualifica d'«esquiva, confusa i poc cordial», i lamenta que, a l'haver reclamat els seus drets com a treballador, «la resposta ha sigut una amenaça de no tornar a ser cridat per treballar».

'El Periódico de Extremadura' ha intentat posar-se en contacte amb Modexpor, l'empresa que es va encarregar de la selecció de personal als càstings, però els que treballen en la figuració a Malpartida van remetre a la seu central, situada a Màlaga, de la qual no es va obtenir cap resposta.