CONVERSA PAUSADA

Risto reflexiona en el seu 'Chester' sobre els revessos de la vida

El programa de Cuatro explica les històries de supervivència de María Belón, Marta García i Carlos Páez

marta-garcia3jpg 58a6ee7b6bf8a

marta-garcia3jpg 58a6ee7b6bf8a

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El sofà de Risto Mejide acull aquest diumenge (Cuatro, 21.30) tres protagonistes d’històries de lluita i supervivència. Dos d’ells, María Belón i Carlos Páez, han vist les seves vides explicades a la gran pantalla (Lo imposible i Viuen) i el tercer, Marta García, va saltar a tots els mitjans per atrevir-se a trencar a televisió amb els prejudicis del càncer.

María Belón, supervivent del tsunami del 2004 a Tailàndia i protagonista real de la història que va recrear la pel·lícula de J. A. Bayona, es retroba amb Risto (ja va aparèixer a Viajando con Chester el 2014) per advertir d’un perill real: la possibilitat d’un gran sisme submarí davant de les costes atlàntiques de Cadis i Huelva. Belón és l’altaveu de La gran ola, un documental que veurà la llum pròximament a Espanya.

«Després d’un tsunami un es comença a informar, en quines zones n’hi ha, què passa… –comenta–. I a mi se’m van posar els pèls de punta quan vaig saber que vivim en un país on les costes andaluses, especialment Cadis i Huelva, han patit bastants tsunamis. A Espanya hi ha molta gent preocupada perquè això es doni a conèixer, que això se sàpiga (…) Passarà, d’aquí tres anys o 80 (…) i el costat bo és que sapiguem què fer si això passa».

Quaranta-cinc anys després de la tragèdia dels Andes, Carlos Páez recorda aquell mal trago a 'Chester in love'. El 1972, viatjava amb l’avió que transportava l’equip uruguaià de rugbi Old Christians a Santiago de Xile, un destí al qual no va arribar. L’aparell es va estavellar enmig de la serralada dels Andes, a 4.200 metres d’altura. Només van sobreviure 28 passatgers. Dues setmanes després, una allau va deixar el grup reduït a 16. «Imagina’t aquell noi malcriat, consentit, capritxós, que no servia per res, que tenia mainadera. Aquell era jo –explica Páez–. I em va tocar protagonitzar la història més gran de supervivència de tota la humanitat».

Notícies relacionades

La tragèdia dels Andes, com va ser coneguda mundialment, va arribar a cotes mediàtiques extraordinàries per la terrible decisió que els supervivents van haver de prendre per continuar amb vida: alimentar-se amb la carn dels seus companys morts. «Quan no va quedar res al rebost i l’hi vaig dir a Nando, aquest em va mirar als ulls i em va dir: ‘Carlitos, jo em menjo el pilot’ (…)», relata.

ELS CABELLS

Marta García, una jove periodista de 34 anys, va obrir els informatius nacionals quan va tornar al seu lloc de treball com a presentadora amb el cap rapat després de superar un càncer de mama. La presentadora i editora dels informatius del migdia a 7TV Regió de Múrcia va voler mostrar-se sense perruca en el seu lloc de treball per normalitzar la seva situació, trencar tabús i vèncer la por de mostrar-se tal qual a la televisió. «Quan l’oncòleg em va dir ‘t’hem de fer quimioteràpia’, tot seguit la meva pregunta va ser: ‘¿Em cauran els cabells?’».