INFORME ANUAL
La TDT resisteix l'empenta de la tele per internet
L'estudi del grup SES assenyala l'"anomalia" d'Espanya respecte a Europa, on domina l'emissió via satèl·lit
zentauroepp27975068 television luis sahun director general de astra compa i a170410122827
La televisió via satèl·lit es manté com el sistema líder a Europa, i es comprova un fort creixement de la tele per internet (IPTV), a costa de la TDT clàssica, sistema de transmissió audiovisual que perd una mica de terreny. Aquests són, a grans trets, els principals punts que es poden extreure del complet i minuciós informe del mercat audiovisual europeu el 2016, que ha elaborat la companyia luxemburguesa Société Européenne des Satellites (SES). Aquest estudi ofereix una visió global del mercat audiovisual del continent, i també de l'espanyol en concret que, segons els directius de SES, és "una anomalia"
"A Espanya som un cas especial", va afirmar en la presentació de l'estudi Luis Sahún, director general d'Astra Marketing Ibérica, filial espanyola de l'operador de satèl·lits SES. Efectivament, l'informe demostra que som diferents, almenys en la televisió: dels 37 mercats del continent que analitza el treball, només a Espanya el domini de la televisió digital terrestre (TDT) és aclaparador sobre la resta de sistema de transmissió audiovisual.
"Sí, aquí es comprova, com a la resta d'Europa, que la televisió per internet està en ple creixement, amb l'aparició de noves ofertes, com HBO i Netflix, i que això ha provocat al seu torn que la televisió de pagament ja hagi superat els sis milions d'abonatsels sis milions d'abonats -va apuntar Sahún-. Però el domini de la TDT, en bona part per la falta de neutralitat del Govern falta de neutralitat del Govern cap als sistemes de transmissió, fa que el satèl·lit hagi quedat estancat, quan la seva funcionalitat és òbvia. La TDT no pot arribar al 100% del territori i el satèl·lit, sí", assegura el directiu.
"Tampoc ajuda a la consolidació del satèl·lit l'actual política de Movistar+ -apunta Sahún-, que està deixant de costat aquesta opció de transmissió (va heretar 900.000 clients de satèl·lit quan va comprar Digital+) per centrar-se a cablejar tot Espanya, que està molt bé, però no sé si podran arribar a tots els racons del país".
L'ULTRAALTA DEFINICIÓ
La pràctica impossibilitat de portar la televisió a tot el territori és el que fa que Sahún digui que el satèl·lit té "un paper a jugar" en aquest mercat, i aquest és molt més evident si es té en compte el gran creixement que està tenint l'alta definició (HD) i, darrere l'ultraalta definició (coneguda com a 4K). "L'espectacular qualitat d'imatge que ofereixen aquestes tecnologies requereixen un gran ample de banda, i la TDT ja està molt limitada en el seu espai, i ja veurem com es comporta la xarxa quan es dispari la demanda en una mateixa franja horària de produccions en 4K", planteja Sahún, que recorda que, actualment, SES distribueix a través de la seva flota de 66 satèl·lits un total de 2.500 canals en HD, i 34 més en 4K.
Davant aquesta realitat, Sahún és moderadament optimista sobre el futur del satèl·lit a Espanya (no pas a Europa), mercat del qual Astra és líder (85% del total) . "Hi ha una evident erosió de la transmissió per satèl·lit, però els nostres estudis assenyalen la satisfacció dels usuaris amb la HD que oferim. Així, la tendència és que remuntarem el vol i que la IPTV també seguirà creixent molt. Canviarà la proporció del pastís, però per a una cobertura total, el satèl·lit és indispensable".
EL SEGON DIVIDEND DIGITAL
Un altre tema que també apunta Sahún és el complicat futur que té la TDT. "La UE ha aprovat que, el juny del 2020, la TDT perdrà la banda de 700 Mhz, que passarà a la tecnologia 5GTDT perdrà la banda de 700 Mhz, -explica-. Això significa que a Espanya perdrà 12 multiplexats de TDT, i només en quedaran 28 per a totes les cadenes. Això, a més, obligarà a tornar a resintonitzar els televisors i, el que és més complicat, canviar aquests televisors".
El canvi del televisor que anuncia el directiu de SES és degut a la introducció del nou sistema de transmissió de la TDT, anomenat TDT2/DVB-T2, una tecnologia incompatible per a la gran majoria de receptors que hi ha a Espanya (només un 13% de les llars el tenen). Així, d'aquí a tres anys es preveu una 'moguda' similar a la de la ja històrica 'apagada analògica' (2010). "Davant d'aquest futur, sembla clar que l'ultraalta definició només es desenvoluparà en el satèl·lit i a la IPTV", sentencia Sahún.
La TDT, la preferida a Espanya
Segons l'estudi de SES, uns 6,8 milions de llars van consumir TDT; 3,3 milions, televisió per internet; 1,2 milions, tele per satèl·lit, i 0,7 milions de llars van veure televisió per cable. Així, la manera preferida de veure la televisió a Espanya és la TDT (60%), seguida de la IPTV (22%), el satèl·lit (10%) i el cable (8%). Pel que fa a la UHD, les llars amb televisors amb aquesta tecnologia han passat del 3% (2014) al 7% (1,3 milions de llars), el 2016.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034