DIVULGATIU
La 2 mostra la flora i fauna autòctones a '¡Qué animal!'
La biòloga Evelyn Segura presenta la nova sèrie, en què participen personatges famosos, com Rafael Amargo, Carme Ruscalleda i Ona Carbonell
olerin38369774 television programa serie documental que animal en la 170511135106
tenen en comú una espècie animal i un famós? La 2 es proposa ensenyar-ho des d’avui (19.00), en la nova sèrie documental ¡Qué animal!, que explica els secrets i curiositats de la flora i la fauna autòctones. La biòloga Evelyn Segura presenta el nou programa, en quà viatja als racons més icònics d’Espanya.
La producció és una nova versió de l’espai Animalades, que TVE-Catalunya va produir i va emetre el 2015, amb la mateixa presentadora, però centrada només en el territori català. El programa va ser creat per Òscar Cusó (col·laborador del divulgador científic David Attenborough), tot i que en aquell moment només se’n van emetre quatre entregues.
En cada capítol es compara l’habilitat d’una de les espècies protagonistes amb la d’un personatge famós. Es tracta de símils amb un «rerefons d’humilitat per als humans», segons explica RTVE, «alhora que molt estimulants». L’espai també explica èxits recents de la ciència, fa experiments i descobreix mites i llegendes de l’entorn natural.
Segura subratlla que la nova sèrie mostra la «diversitat geogràfica del país», però també la seva «varietat d’hàbitats: el medi marí, els boscos (fagedes i boscos de ribera), la muntanya, la devesa, els sistemes deltaics i el desert».SELVA DE IRATI
El primer capítol de la temporada –en què intervé el bailaor Rafael Amargo– recorre la Selva de Irati (Navarra), que acull el segon bosc de fajos i avets més extens i més ben conservat d’Europa, una immensa taca forestal d’unes17.000 hectàrees de superfície en un estat gairebé verge. Segura camina pel bosc i explica algunes històries dels animals que l’habiten, com, per exemple, per què el mussol és capaç de girar el cap 270º sense trencar-se el coll o per què es consideren fòssils vivents els esquirols.
A més a més, es desvela per què el cervell del picot es manté indemne, malgrat que pot picotejar un arbre fins a 20 vegades per segon. La presentadora i biòloga repta Amargo a emular amb el seu zapateado aquella velocitat. Evelyn també explica la llegenda de Basajaun, el Senyor dels Boscos, il·lustrada pel dibuixant Paul Caballero. I en l’apartat d’experiments, s’explica per què els ous tenen la forma que tenen i es comprova si una dotzena pot suportar el pes de diverses piles de llibres.
DE LES MEDES A ORDESA
Notícies relacionadesEn les pròximes setmanes, ¡Qué animal! visitarà altres racons naturals del país per mostrar les plantes i animals que els habiten: els Picos de Europa, les illes Medes, Fragas do Eume, el delta de l’Ebre, el desert de Tavernes, Monfragüe i Ordesa. A més a més, altres cares molt conegudes passaran pel programa, com Mònica López, Carme Ruscalleda, Ona Carbonell i Lluís Llongueras.
Juanma Hidalgo, director de La 2, destaca el «rigor i respecte per la naturalesa» que han guiat l’equip de RTVE que ha realitzat la sèrie. Per a la seva directora, Judith Fernández, és molt important mostrar la fauna i flora autòctones d’Espanya: «Estem acostumats a veure documentals d’altres països, però a ¡Qué animal! coneixerem coses increïbles d’animals tan comuns com el cargol, el solraig de sorra i la libèl·lula».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"