ficció nòrdica

Rita, la 'Merlina' danesa

Netflix ofereix la sèrie sobre una professora més políticament incorrecta que el que interpreta Francesc Orella

ritaok

ritaok

2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios / Barcelona

Merlí és el professor més transgressor de la tele catalana. Les seves classes poc ortodoxes en escenaris tan diversos com un centre comercial o una cuina així ho testifiquen, a part de la seva peculiar personalitat. És el mestre de Filosofia adorat pels alumnes i el maldecap per a molts dels seus col·legues. Els seus seguidors esperen impacients l’estrena, el 18 de setembre, de la tercera i última temporada de la sèrie de TV-3, encara que poden alleujar el compte enrere amb una ficció danesa disponible a Netflix sobre una professora fins i tot més irreverent que el professor que interpreta Francesc Orella (producció catalana que, curiosament, també està en el catàleg de la mateixa plataforma de continguts per internet).

Es tracta de Rita, protagonitzada per una desinhibida mestra d’allò més políticament incorrecta, a qui dona vida l’actriu Mille Dinesen (la Cecilie de Borgen). Fumadora empedreïda i amant del sexe pel sexe, no té pèls a la llengua a l’hora de sortir en defensa dels seus alumnes, encara que algunes de les seves reaccions a la classe siguin més aviat per obrir-los un expedient. Una actitud que, com era d’esperar, li comporta moltes reprimendes de l’equip docent del seu col·legi. Fins i tot del director del centre, amb qui manté una relació secreta sense lligams sentimentals i amb el qual té sexe entre classe i classe. No és el seu únic company de llit: també s’enrotlla amb el pare d’una de les seves alumnes… i amb algun altre home que la pot ficar en més problemes.      SALVAR ELS ALUMNES 

Si «La filosofia et farà trempar» era el lema de les classes del català Merlí, el de la danesa Rita és un altre de no menys controvertit: «Em vaig fer mestra per salvar els alumnes dels seus pares», li clava a la consellera del col·legi.

La seva bona sintonia amb els alumnes topa amb l’aprovat just que trauria en la seva vida personal. Divorciada d’un marit de qui mai va estar enamorada, no suporta la seva mare i els seus tres fills, que s’encaminen cap a l’edat adulta, tenen molts retrets a fer-li.

El gran, Ricco, li retreu com tracta la seva nòvia; la comprensiva Molly no s’explica com Rita li té tant de rancor a la seva estimada àvia, i el petit, l’adolescent encara que madur Jeppe (que recorda el Bruno de Merlí), no se sent recolzat per la seva mare quan pateix atacs per la seva homosexualitat.

Rita, envoltada de la seva família en la sèrie de Netflix / NETFLIX

Notícies relacionades

Rodada uns anys abans que Merlí (del 2012 al 2015), les tres temporades de Rita disseccionen la metodologia educativa d’un col·legi públic danès en què, sí, també s’enfronten a problemes econòmics. Altres conflictes escolars que apareixen són els pares que es fiquen on no els demanen, l’embaràs adolescent, l’autisme, l’assetjament a un professor, la integració d’alumnes immigrants i l’acceptació de la identitat sexual.

Una sèrie que convida a tornar a classe encara que estiguem de vacances i un exemple que no tota la ficció que ens arriba dels països nòrdics ha de ser tan fosca com Trapped, El puente, The killing i Borgen.

Temes:

Netflix Sèries