POLÈMICA A LES ONES

El CAC exculpa Mònica Terribas

La Guàrdia Civil va denunciar la periodista de Catalunya Ràdio per "afavorir actuacions contra l'ordre públic"

olerin40280936 monica terribas de catalunya radio   foto  ccma171018192507

olerin40280936 monica terribas de catalunya radio foto ccma171018192507

2
Es llegeix en minuts

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat un acord en què considera que les referències fetes al programa 'El matí de Catalunya Ràdio' el 22 de setembre sobre moviments de vehicles policials a les carreteres i autopistes catalanes "no van vulnerar la normativa", ha informat l'organisme regulador en un comunicat.

L'actuació del CAC es va iniciar per una sol·licitud d'anàlisi presentada per dos membres de l'organisme -Eva Parera i Carme Figueras- sobre les manifestacions fetes per la directora del programa, Mònica Terribas, i demanaven si suposaven una vulneració del Llibre d'Estil de la CCMA, tant en "una suposada interferència amb la feina policial o en un suposat efecte d'imitació".

El CAC sosté que els continguts analitzats es contextualitzen en l'actualitat política en el marc d'un espai informatiu, no relacionen els desplaçaments amb cap operació concreta, motiu pel qual "no es pot inferir l'existència d'interferències en les actuacions dels cossos de seguretat i es dirigeixen explícitament a col·lectius professionals com taxistes o transportistes" que circulen per vies de comunicació.

Respecte al suposat efecte d'imitació, l'organisme considera que els continguts emesos "no reuneixen cap dels elements que configuren" les figures penals de la proposició, la provocació i la inducció a fer delictes.

Els dos membres del CAC que van formular la petició d'anàlisi es van inhibir voluntàriament de la votació al considerar que "podia prejutjar una presa de posició prèvia sobre l'assumpte".

Per una altra banda, un informe de l'Àrea Jurídica, que analitzava una queixa formulada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya que denunciava "falta d'imparcialitat" d'un altre membre del CAC -Daniel Sirera-, considerava que aquest s'havia d'abstenir, cosa que ha fet, i per tot això l'acord s'ha aprovat amb el vot afirmatiu de tres dels membres de l'organisme regulador, Roger Loppacher (president de l'organisme), Salvador Alsius i Yvonne Griley.

Sirera ha explicat la situació en un tuit: "El CAC m'ha impedit votar sobre l'actuació de Terribas delatant moviments @policia i @guardiacivil per l'1-O".

I segons ha manifestat a 'Crónica global', portarà el CAC als tribunals. "S'ha vulnerat el meu dret a participar en un debat i a votar, sense estar immers en cap de les causes d'abstenció taxades a l'article 23 de la llei 40/2015, d'1 d'octubre del règim jurídic del sector públic", afirma.

Aclariment de les sol·licitants 

Notícies relacionades

En un aclariment públic, les dues conselleres que van sol·licitar l'anàlisi han explicat que han optat per inhibir-se, però que creuen que formular una petició "en cap cas hauria de considerar-se com un judici previ de valor".

Han remarcat que van formular la petició perquè van considerar que, a causa dels recents atemptats terroristes a Catalunya, l'anàlisi s'havia de fer amb urgència "pel possible perill que podia comportar senyalitzar posicions de cossos de seguretat".