ESTRENA EL DILLUNS, 23

'OT' torna a TVE-1 sense lloc per a la nostàlgia

El popular concurs musical, que inaugura plató i acadèmia a Terrasa, serà presentat per Roberto Leal i comptarà entre els seus professors amb Los Javis i Guille Milkyway

2
Es llegeix en minuts
Olga Lerín
Olga Lerín

Periodista

ver +
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pprimer va ser el retrobament i el concert, i ara toca el retorn. Operación Triunfo, mític concurs musical de TVE-1 que fa poc celebrava els 15 anys de la primera edició, estrena avui (22.00) una nova edició que, tot i ser fruit de la nostàlgia, en renega. «No és un retorn nostàlgic a OT, sinó una OT del 2017», diu Tinet Rubira, director de la productora Gestmusic.

La renovació, concursants a part, comença pel jurat –compost per la cantant Mónica Naranjo, Joe Pérez-Orive, expert en màrqueting, i Manuel Martos, vinculat a les discogràfiques– i segueix amb la directora de l’acadèmia, Noemí Galera, i els professors, entre els quals hi ha Los Javis (Javier Ambrossi i Javier Calvo), guionistes i directors; el músic Guille Mikyway (Oh happy day, Tips); la ballarina Vicky Gómez (guanyadora del primer Fama, ¡a bailar!), i Xuan Lan, que introduirà el ioga.

El presentador 

Roberto Leal (España directo, Hotel romántico) agafa el relleu de Carlos Lozano, Jesús Vázquez i Pilar Rubio, presentadors de les anteriors edicions. Leal no amaga la seva excitació: «OT és un vaixell enorme; tinc ganes de parir-lo ara mateix i fer-ho tan bé com pugui».

La mecànica és exacatament la mateixa: 16 concursants seran alumnes de l’Acadèmia durant tres mesos, temps en què lluitaran per no ser nominats a la gala dels dilluns. Dels quatre candidats a anar-se’n, un serà salvat pels professors i un altre pels seus companys. Els altres dos hauran de seduir el públic.

El que sí que ha canviat és el lloc de gravació, un nou edifici del Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, que acull l’acadèmia, de 1.200 metres quadrats de superfície i en què 50 càmeres robotitzades seguiran l’evolució dels triunfitos. Això sí, s’abstindran de tafanejar al dormitori (una habitació amb lliteres que compartiran) i els banys. L’edifici allotja també els equips de producció, redacció i realització.

Més enllà de les seves obligacions musicals, i com a novetat a OT 2017, els joves no se salvaran de fer tasques domèstiques com parar la taula, recollir-la, rentar els plats i fer la bugada. «Això no és un hotel de cinc estrelles», assegura Rubira.

L’acadèmia en serà l’epicentre entre setmana (de dilluns a divendres, La 1 n’oferirà resums, a les 20.00 hores, que repetirà Clan a les 22.00) i el plató agafarà el relleu en el cas de la gala del dilluns. A la instal·lació, de 1.300 metres quadrats –540 d’aquests de pantalles led–, no hi falta l’emblemàtica passarel·la, símbol que el triunfito segueix.

Notícies relacionades

Per primer cop, acadèmia i plató són contigus. La desaparició de la publicitat de TVE el 2009 en té part de culpa. Després de finalitzar la gala, es traslladava els aspirants en bus fins a l’acadèmia per donar pas al xat amb el públic. Ara, aquell lapse de temps ja no existeix i d’aquí ve la necessitat d’escurçar distàncies.

L’èxit del retrobament de la primera edició va fer pensar en un possible retorn d’un format que és història de la tele espanyola (aquella edició va obtenir una quota mitjana del 44,2%, impensable avui dia). «No sé si recuperarem la innocència del 2001, però ara l’hem trobat en joves de 18,19 i 20 anys», recalca Rubira. Perquè Rosa, Bisbal, Bustamante, Chenoa... són irrepetibles.