JUBILADA EN ACTIU

Rosa María Mateo, la interina interminable de RTVE

L'administradora única de la Corporació encara la seva segona temporada en un càrrec provisionalque es va plantejar només per a un parell de mesos

Els seus sonats enfrontaments amb polítics de l'oposició i l'enfonsament de l'audiència de TVE-1 marquen l'etapa de la coneguda professional

rosa-maria-m / periodico

5
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte, 27 de juliol, es compleix un any de la designació de Rosa María Mateo com a administradora única de RTVE, un càrrec en règimd’interinitat. És a dir, fins que es resolgués el concurs públic per elegir el nou Consell d’Administració i el seu nou responsable de la corporació, tal com havia anunciat el Govern socialista de Pedro Sánchez, després de l’etapa negra del PP.

 Però el que es plantejava com una breu etapa per a la qual es va elegir una professional de la casa de gran prestigi –tot i que ja jubilada–, s’ha convertit en un llarg i turbulent any en el qual Mateo ha sigut l’objectiu de l’oposició, en una RTVE a la deriva, a l’espera que se sàpiga el seu futur. Aquesta falta de planificació ha portat a la primera cadena estatal a mínims històrics d’audiència. Segurament Mateo en té part de culpa (se li atribueix falta de preparació i experiència per gestionar una empresa com RTVE), però la inestabilitat política també ha ajudat aquest interminable impàs que a poc a poc està enfonsant la tele i, de passada, la moral dels seus treballadors.  

Amb 180 vots a favor, 131 de nuls i un en blanc, el Congrés dels Diputats recolzava que Mateo (Burgos, 1942) dirigís la radiotelevisió pública en solitari i de forma transitòria, fins que les Corts elegissin el futur Consell d’Administració mitjançant un concurs públic.un concurs públic

Una transitorietat recollida en un decret de renovació de RTVE que el Govern socialista va aprovar per "resoldre un problema d’urgència", una situació "anòmala, excepcional i d’emergència" consistent en el "control ideològic i polític" de la corporació, que fins llavorspresidia José Antonio Sánchez, nomenat pel PP.José Antonio Sánchez,

D’aquesta manera, la veterana periodista, que havia aprovat les seves oposicions per a TVE feia més de mig segle, agafava les regnes de la radiotelevisió pública en la qual havia treballat gairebé tres dècades i on es va convertir en una de les presentadores més icòniques d’Espanya.

No obstant, la provisionalitat del seu càrrec no ha sigut tal per la falta d’acord per renovar la cúpula de RTVE, primer, i per l’absència d’Executiu per avançar en aquest sentit.

Aquests 12 mesos de gestió han estat marcats per les seves polèmiques compareixences parlamentàries, per la crisi generada entorn de la celebració del debat electoral en els comicis del 28-A i la continuada caiguda d’audiència fins a mínims històrics de TVE-1: el juny va caure fins al 8,7 %, el seu mínim històric de quota mitjana (1,2 punts menys que el mateix mes del 2018).

La mitjana de la temporada, que inclou des de l’1 de setembre del 2018 fins al 30 de juny d’aquest any, va ser del 9,7% per a TVE-1, davant el 10,8 % de la temporada anterior. El novembre passat, TVE-1 baixava per primera vegada del 10% de quota.

Aquests resultats han provocat que TVE-1 hagi perdut el lideratge dels informatius després de cedir 409.000 espectadors. Entre el setembre del 2017 i el juny del 2018, els telenotícies van ser líders amb una mitjana del 14,9 %, xifra que ha caigut en els últims nou mesos fins al 13,1%.

Fonts de RTVE reconeixen que els canvis en la direcció "sempre suposen una caiguda d’audiència", a la qual cosa s’ha sumat un context de modificació d’hàbits de consum televisiu que ha afectat la televisió lineal i una congelació del pressupost que, juntament amb la imputació de l’IVA, "ha limitat la capacitat de maniobra" de la corporació.

"La competència també juga", afegeixen les fonts, per precisar que l’audiència dels informatius de TVE-1 s’ha ressentit perquè les televisions privades tenen els seus noticiaris "molt protegits amb programes previs i posteriors molt consolidats".

Des de RTVE s’insisteix que els informatius públics han guanyat en pluralitat i credibilitat, una cosa "més important" que l’audiència: "Vam fer un canvi en favor de la credibilitat i la pluralitat després d’una etapa en què els informatius estaven molt ideologitzats. [...] Fent les coses bé ha de venir l’audiència".

Asseguren les fonts que el‘prime time’ ha funcionat i que de les 50 emissions més vistes de la temporada, 35 eren de RTVE, si bé el matí i la tarda van flaquejar.

De cara a la nova temporada, l’objectiu és superar el 10% d’audiència: "La graella del primer quadrimestre està pràcticament tancada i creiem que tenim diverses apostes d’entreteniment i ficció que poden ajudar a remuntar i tornar a estar per sobre del 10% amb regularitat. Recuperarem les constants vitals perquè tenim producte de qualitat".

Les polèmiques

El moment més delicat del mandat de Mateo es va viure amb l’intent de modificar la data del debat electoral amb els candidats a la presidència del Govern, perquè Pedro Sánchez pogués acudir també al que se celebraria un dia després a Atresmedia.

Amb la temptativa de canviar el debat no només es va guanyar les crítiques de la resta de líders polítics –Albert Rivera va arribar a demanar la seva dimissió–, també una fèrria oposició dels treballadors  fèrria oposició dels treballadorsde la corporació, que es van negar al canvi i van defensar la seva independència.

També polèmiques han sigut les compareixences davant la Comissió Mixta de Control Parlamentari de RTVE de l’administradora única provisional, una periodista que mai havia gestionat una gran empresa –però va canviar amb pressa l’equip informatiu–, ni tampoc havia torejat amb ses senyories a les Corts.

Poc versada en les maneres parlamentàries i amb una fèrria oposició del PP, Mateo es va queixar en diverses ocasions dels atacs rebuts i va recordar amb nostàlgia que ella era més feliç cultivant el seu jardí que al Congrés, on va demanar que s’accelerés "d’una maleïda vegada" el concurs públic per substituir-la.

Els enfrontaments més aspres els va mantenir amb l’exportaveu popular, Ramón Moreno, a qui va arribar a dir mesquí i miserable al sentir-se insultada i difamada. Tot i que va confessar que li havien advertit que aquestes compareixences tenien molt de "teatret", a Mateo l’afectaven les pugnes de manera visible.

En la seva última rendició de comptes, va advertir que en el moment en què hi hagués un nou Govern presentaria la seva dimissió immediata. Una cosa que en el dia d’avui no sembla fàcil.

"No desitjaré seguir aquí a costa del que sigui", va afirmar al Congrés, on va recordar que havia acceptat el càrrec per un període curt de temps de dos o tres mesos i que els seus desitjos passaven per tornar a cultivar el seu jardí.

Notícies relacionades

Per comprovar si compleix o no la seva promesa d’abandonar el càrrec, abans s’haurà de conformar un nou Executiu. I, en qualsevol cas, per substituir-la serà necessari que el Parlament treballi a ple rendiment per finalitzar la renovació del Consell d’Administració de RTVE.

 Però després que el seu valedor, Pedro Sánchez, hagi perdut la segona votació de la investidura aquest dijous passat, la interinitat de Mateo es podria allargar fins al setembre fins al setembre. I si anem a nous comicis, potser es pren els torrons a Torrespaña. Si no se n’atipa abans, és clar.