ENTREVISTA
Lluís Bernabé: «El canvi de temàtica de 'La Marató' és excepcional, com la pandèmia»
El director de la Fundació La Marató de TV-3 explica els motius que han portat la fundació i la CCMA a ajornar al 2021 l'edició dedicada a les malalties mentals
zentauroepp53249508 television lluis bernabe la marato tv3200427183849
Tot estava previst perquè aquesta edició, la 29a, de ‘La Marató’ de TV-3 es dediqués a buscar fons per a la recerca de les malalties mentals. Però va arribar la pandèmia al nostre país i va trastocar tots els plans. També els de ‘La Marató’, que ha decidit lluitar contra un nou enemic: el Covid-19. Així ho explica Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató.
És la primera vegada en 29 anys que es fa un canvi de temàtica.
Sí, és la primera vegada que es produeix aquest fet excepcional, perquè també és la primera vegada que ens trobem davant d’una pandèmia i una situació d’emergència sanitària tan greu. Habitualment, la temàtica s’anuncia a principis de cada any i és fruit d’una convocatòria de propostes de malalties oberta a entitats de l’àmbit de la salut.
És que el 2020 és, per desgràcia, l’any del coronavirus.
Desgraciadament, sí. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha treballat intensament per donar resposta a les necessitats d’informació dels ciutadans i, ara, juntament amb la Fundació La Marató de TV-3, posa aquesta acció solidària col·lectiva al servei de les necessitats socials, de salut, de recerca biomèdica i de divulgació sorgides d’aquesta crisi.
Aquesta vegada la recerca és molt nova i més prioritària que mai: trobar la vacuna que permeti erradicar la malaltia i recuperar la normalitat social i econòmica.
Representa un gran repte per als científics, que estan treballant a contrarellotge per trobar respostes urgents a una malaltia que planteja molts interrogants. Estem convençuts que els fons que obtindran gràcies a l’esforç, a la participació, la col·laboració i els donatius dels ciutadans a ‘La Marató’ contribuiran a resoldre’ls.
Hi ha malalties que provoquen més empatia que d’altres. El coronavirus, com a pandèmia, ens afecta a tots. ¿Es notarà en la implicació?
Creiem que tothom se sentirà apel·lat per una malaltia que afecta moltíssimes persones i que ens pot afectar a tots, sense distincions, amb patologies prèvies o no. Amb ‘La Marató’ tothom s’implica molt, sempre esforçant-se pels altres, demostrant una generositat única.
«Tothom se sentirà apel·lat per una malaltia que ens afecta a tots»
Serà més fàcil que mai trobar persones que donin el seu testimoni. N’hi ha milers.
Desafortunadament, hi ha moltes persones afectades per aquesta malaltia. Assessorats per experts, es treballarà per mostrar el gran abast del Covid-19, amb un gran nombre de testimonis de pacients i familiars, així com de persones que representin tots els àmbits de la salut i de la societat, que permetin dibuixar, fidelment, l’abast d’aquesta pandèmia i les seves conseqüències. Això sí, sempre des del rigor i l’exigència màximes que defineixen aquest projecte solidari des de fa 28 anys.
¿L’estructura del programa serà l’habitual?
Encara és molt aviat per parlar-ne, ja que s’acaba de decidir el canvi de temàtica. Aviat es formarà l’equip que liderarà el programa ‘La Marató’ de TV-3 i també el de Catalunya Ràdio en aquesta edició, la 29a, i s’afegiran a la feina que ja hem iniciat des de la fundació i des de diverses àrees de la CCMA. A més, com és habitual, abans dels programes que s’emetran el 20 de desembre, La Marató treballa durant tot l’any en la creació i posada en marxa de les campanyes de difusió.
«Jordi Basté sempre és un bon candidat, com ja ha demostrat»
Jordi Basté podria ser el presentador ideal, ja que l’ha patit.
Jordi Basté és un gran professional i sempre és un bon candidat, donant el seu testimoni o col·laborant, com s’ha demostrat en diverses edicions de ‘La Marató’, especialment l’any passat, acompanyat d’excel·lents professionals de dins i fora de TV-3 i Catalunya Ràdio.
¿Tindran temps per preparar el programa?
Es tracta d’una edició amb menys temps per organitzar-la i amb més incerteses, però comptarem amb el recolzament d’un gran nombre de persones que ja s’han posat en contacte per participar.
L’any que ve es tornarà amb les malalties mentals. Més necessari que mai, perquè aquesta situació les deu haver agreujat.
Notícies relacionadesEls experts indiquen que la pandèmia també tindrà impacte en la salut mental de la població, amb un augment i l’agreujament dels trastorns. Sensibilitzar i recaptar fons per a la recerca en salut mental sempre ha sigut prioritari (la del 2021 serà la tercera edició dedicada a això), però després d’aquesta crisi ho serà més. Per això, s’ha considerat convenient traslladar aquesta temàtica a ‘La Marató’ del 2021, i assegurar així l’èxit a les accions necessàries per dur a terme la sensibilització social, la divulgació i la recerca en aquestes patologies.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034