TU I JO SOM TRES
L'assetjament i l''escrache': la fulla d'una navalla
zentauroepp54275225 television monegal200728191737
Juan Carlos Monedero ha patit assetjament, insults, amenaces, en un bar de Sanlúcar de Barrameda. A Cuatro Al Día (cadena Cuatro) acaben d’entrevistar Monedero, i han passat –gravada amb telèfon mòbil– part de l’agressió que va patir. Es veu, i se sent, com l’insultaven: «¡Ves-te’n a la teva puta claveguera, ‘maricon’ de merda! [...] ¡Fora, pocavergonya, fora d’Espanya», li deien. Monedero ha advertit al programa: «Era un grup d’energúmens. És trist. Em recorda aquells anys de la Transició quan grups pintaven a les parets ‘zona nacional’ i si et veien amb pinta de no ser de dretes t’apallissaven amb cadenes». Té raó. No hi ha llibertat que empari ningú que es posa a assetjar, a insultar, a amenaçar, un altre ciutadà.
El més interessant d’aquesta aparició de Monedero va ser no obstant la reflexió que li va fer Joaquin Prat Jr. en un moment donat. Li va preguntar, amb intenció mordaç: «¿Qui va fer servir el terme ‘xarop democràtic’ per referir-se als ‘escraches’ i als assetjaments, Juan Carlos?». ¡Ah! Va ser un recordatori amb sornegueria picant. Es referia Prat a aquella comentadíssima al·locució de Pablo Iglesias en el seu programa Fort Apache (HispanTV) en la qual advertia amb rotunditat: «Els ‘escraches’ són ‘el xarop democràtic’ dels de baix. ¡Benvinguts!». ¡Ah! Va fer un salt Monedero. Va veure de seguida per on anava Prat a l’introduir el terme ‘escrache’. Es va regirar i va exclamar: «¡Un ‘escrache’ és una altra cosa! ¡L’‘escrache’ és la reclamació de justícia dels que no tenen veu! ¡Els ‘escraches’ van néixer a l’Argentina perquè els militars assassins se’n sortien de franc!», i va concloure: «Un ‘escrache’ es fa a qui ha comès una injustícia i t’està fent mal». ¡Ah! En aquesta breu sessió televisiva s’estava obrint de sobte un meló interessant: la línia divisòria entre assetjament i ‘escrache’. No estic tan segur que la diferència estigui tan clara. Crec que a l’assetjament i a l’‘escrache’ els separa només la fulla d’una navalla. N’hi ha que opinen que són simples variacions semàntiques. Diferents noms per a una mateixa actitud.
Notícies relacionadesAbans d’acabar Monedero va advertir, queixant-se: «Aquí la víctima soc jo, però em tracteu com si fos l’agressor». Hi estic d’acord. La víctima ara ha sigut ell. Això és indiscutible. Però jo reclamo un debat. Tema: l’agressió, l’assetjament, l’‘escrache’ i el xarop democràtic. Des de Catalunya podríem aportar dades.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034