ENTREVISTA
Chicote: «Molt del menjar xinès a domicili resulta desassossegant»
«La gent esperava un programa de denúncia com aquest», assegura el xef madrileny davant l'estrena de la tercera temporada de '¿Te lo vas a comer?'
ialvarez45566635 barcelona 22 10 2018 entrevista con alberto chicote el c191018153825 /
A Alberto Chicote el llarg confinament del març el va enganxar gravant la tercera temporada de ‘¿Te lo vas a comer?’, l’espai de denúncia culinària de La Sexta que torna aquest dijous a les 22.35 hores. De moment, el xef madrileny i el seu equip s’han hagut de ‘menjar’ dos programes que van quedar inconclosos per culpa del maleït coronavirus. Només es podran emetre sis capítols d’aquesta entrega, però d’acord amb la il·lusió que destil·la en les seves respostes el simpàtic cuiner televisiu, seran suficients per deixar l’espectador amb ganes de més...
¿El va sorprendre el gran èxit que van tenir les dues primeres temporades del seu programa o pressentia una cosa semblant?
Partint que als espanyols cada vegada els interessen més els temes relacionats amb el consum, un programa de denúncia com aquest era una cosa esperada per la gent.
¿Quin dels programes d’aquesta entrega li ha quedat millor?
A mi m’agraden tots. Contestarem a totes les preguntes que es fa la gent. N’hi ha un que m’agrada molt, el del reetiquetatge dels productes que no són nostres i s’acaben venent com si ho fossin. Crec que és important donar veu a tots els que fa temps que es queixen d’aquest engany sense que els facin cas.
¿Hi ha molt frau en el pa que mengem els espanyols?
No ho puc dir perquè no tinc prou dades, però sí que crec que n’hi ha més del que hi hauria d’haver. Sota el cartell de pa de massa mare, que tots identifiquem com de més qualitat, s’amaguen alguns productes que no compleixen les condicions necessàries per poder vendre’s amb aquesta etiqueta. El consumidor està molt desvalgut perquè no té manera de comprovar-ho.
¿És cert que hi ha restaurants que el 100% del que ofereix a la carta és precuinat?
N’hi ha alguns que ho fan sense incomplir cap norma d’higiene sanitària, però que no els ho deixen clar als seus clients. Diuen que ho estan elaborant tot, tot i que en realitat el que fan és comprar un producte i acabar-lo. Qui treballa en aquestes condicions, a l’hora d’aconseguir locals per a un restaurant, com que no necessita una cuina per cuinar, es troba en millors condicions que els altres.
¿Ha descobert molt frau a la cuina ecològica?
Hem comprovat que no tothom que posa al seu local aquesta etiqueta compleix amb les condicions necessàries perquè aquesta bolla de qualitat que estableix la UE respongui a la realitat. Nosaltres sempre partim d’una denúncia d’algú que es queixa d’assumir tots els costos d’un producte ecològic mentre d’altres no ho fan, vulneren la llei i exerceixen una competència deslleial.
«Se’m posen els pèls de punta pensant que les Campanades tancaran aquest parèntesi»
¿Ha demanat alguna vegada menjar xinès per consumir a casa?
Jo és que no demano mai menjar a domicili. Demanaria menjar a domicili d’alguns dels meus companys per recolzar-los, però com que visc fora de la ciutat i no arriba el servei no puc fer-ho.
¿Hi ha molt de veritat en aquesta llegenda negra del menjar xinès?
Això ha canviat en els últims mesos. Quan ens vam plantejar fer el programa, el menjar xinès era el més demanat a domicili. Vam estirar el fil i vam comprovar que en molts casos el resultat era desassossegant. En d’altres, era satisfactori. Seria injust dir que tots els xinesos fan les coses d’una manera o una altra. Hi ha gent que fa una feina fantàstica mentre que d’altres... ¡mare meva!
¿Ha rebut pressions per les denúncies que es fan en aquest programa?
Mai. Ni una trucada ni mitja. És més, les he rebut per donar-me paraules d’alè i d’ànim. Tothom sap que la denúncia i el coneixement són les coses que ens poden fer millorar.
¿No se li ha ocorregut tocar algun tema relacionat amb la Covid i el confinament?
És que vam gravar-ho tot abans del confinament. La nostra intenció era gravar 11 programes i només en podem emetre sis perquè dos van quedar inconclosos per la pandèmia.
¿Creu que amb l’aparició de la vacuna encara som a temps de salvar gran part dels restaurants i bars?
Tot dependrà de quan comencem a percebre seguretat als restaurants i de com vagi la recuperació econòmica dels nostres clients. Posar dates és absurd. Confio que arribi aviat el moment de tancar aquest parèntesi.
¿Continua indignat amb les limitacions que s’estan imposant als restaurants per la pandèmia?
No és que estigui emprenyat. És que és un tema que em qüestiono perquè no ho acabo d’entendre. No entenc que el criteri percentual és el que s’hagi fixat per limitar l’aforament. L’important són les mesures de seguretat. Hi haurà restaurants que ja tenien col·locades les taules a dos metres, amb la qual cosa no té sentit reduir l’aforament la meitat. Mentre que altres, com el meu, per tenir les taules molt enganxades entre elles m’hauria d’afectar en més grau percentual.
«Només obro el meu restaurant els caps de setmana perquè els dimarts donàvem dos dinars»
¿Com va el seu restaurant de Sol a Madrid?
El vaig haver de tancar tres setmanes a l’estiu pel positiu d’un treballador. Ara només està obert de divendres a diumenge perquè entre setmana la zona de Sol està deserta. Hi va haver un dimarts que vam donar dos dinars. Tres dies a la setmana no és suficient per tenir beneficis, però almenys tenim menys pèrdues que abans.
Ja fa set anys que presenta les Campanades. ¿No se’n cansa?
No, m’encanta. Poder participar en un moment tan global per al país em sembla meravellós.
Però aquest any tot serà més trist, ¿no?
Doncs jo crec que seran molt il·lusionants. Tinc la sensació que tots vivim un parèntesi que es va obrir el 13 de març i que volem que es tanqui al més aviat possible. Tenim tots esperances que el 2021 es tanqui el parèntesi. Se’m posen els pèls de punta dient això. El maleït 2020 ens ha portat molt dolor i frustració, però aquest cartell de la Porta del Sol que s’il·luminarà amb allò de «Feliç 2021» tindrà aquesta vegada més significat que mai.
Notícies relacionades¿Què hauria d’oferir-li Mediaset per canviar-se de cadena?
Això no m’ho he plantejat mai. Soc feliç a Atresmedia. Vaig començar amb ells, m’ho he passat molt bé i hem tingut molts èxits i bones estones i de moment no em plantejo canviar de cadena. No és qüestió del que et puguin oferir, sinó del que tens on ja estàs.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034