TU I JO SOM TRES

Quan et diuen fatxa, ¿què sents?

Quan et diuen fatxa, ¿què sents?
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha sigut entrevistat a ‘El hormiguero’ (Antena 3 TV) el presentador i director de l’informatiu actualment amb més audiència del telehipòdrom estatal, Vicente Vallés (Antena 3 Noticias, 21 hores). I Pablo Motos li ha llançat aquesta pregunta: «¿Què sents quan algun sector et diu que ets un fatxa? Ben mirat és una pregunta que també me la podria fer a mi mateix». I Vallés va contestar: «No sento res en especial. Quan fas una feina en públic hi ha gent que avui els agrada perquè senten el que volen sentir, i demà els disgusta perquè han sentit el que no els agrada sentir». ¡Ah! És interessant que es parli obertament de l’apel·latiu fatxa. S’ha utilitzat tantes vegades, i des de fa tant temps, per agredir el que no pensa com tu que ja el 1944 George Orwell advertia: «Tal com s’utilitza la paraula feixista, ha arribat un moment que ha quedat pràcticament desproveïda de sentit». ¡Ahh! Han passat més de 70 anys d’aquesta advertència ‘orwel·liana’, i l’abús de la paraula fatxa o feixista com a insult l’han trivialitzat. L’han deixat a l’altura de quan resulta que la teva mare és una santa però et diuen fill de puta. La tele ha ajudat molt a la banalització d’aquest apel·latiu. En els soliloquis suposadament informatius, en els debats, i en les tertúlies, és constant. S’utilitza sobretot quan falten arguments i es vol liquidar ràpidament els que sustenten idees diferents de les teves. Deixes anar un ¡fatxes!, o un ¡feixistes!, si pot ser amb gestualitat teatral afegida, i queda l’assumpte llest. També hi ha molt d’odi en aquest apel·latiu. Hi ha qui ha fet, i fa, de l’odi, un argumentari i una construcció política. Ben impulsat des d’un mitjà tan potent com la televisió, s’aconsegueix que l’odi qualli en la ciutadania.

Notícies relacionades

Ha sigut una conversa interessant. Amb alguna ingenuïtat comprensible, com quan advertia Motos que hi ha ara un ‘nou corrent’ que consisteix a perseguir qualsevol que sigui crític amb el Govern. Home, existeix, sí, aquest corrent. Però no és nou. Ve galopant desbocat amb l’actual i amb tots els que l’han precedit.

Aquí el meditable és que amb la banalització de l’apel·latiu ‘fatxa’ es desvirtua la gravetat del seu contingut. I els fatxes de veritat, els autèntics feixistes, queden camuflats en aquesta supina o malèvola ignorància conceptual, semàntica i lingüística.