Demanda laboral

La família de José María Íñigo culpa de la seva mort l’amiant de TVE

El judici se celebra aquest dijous per dilucidar si la prolongada estada del periodista al famós Estudi 1 va provocar el càncer

La família de José María Íñigo culpa de la seva mort l’amiant de TVE
1
Es llegeix en minuts

La família de José María Íñigo ha portat RTVE als tribunals per creure que la seva mort va poder ser deguda a una intoxicació amb l’amiant dels platós. El mític periodista va presentar el 2015 una demanda per aquesta raó contra la corporació pública, però no va poder culminar-la al morir de càncer el 2018 amb 75 anys. La seva família ha reprès la reclamació judicial, que es dilucidarà en un judici previst per a aquest dijous als jutjats socials de Madrid.

El que va ser presentador de programes com a ‘Estudio abierto’ i ‘Esta noche fiesta’ i habitual comentarista del Festival d’Eurovisió va ser diagnosticat fa cinc anys amb un mesotelioma pleural, un tumor poc comú ocasionat per l’exposició prolongada a l’amiant. La malaltia podria tenir relació amb la presència prolongada d’Íñigo al famós Estudi 1 de TVE a Prado del Rei (Madrid), on es va passar mitja vida treballant com a presentador. Aquests platós de 1.200 metres quadrats, que van ser inaugurats el 1964, estaven insonoritzats amb una cobertura que contenia fibra d’amiant, material que podria haver generat el tumor cancerigen del periodista.

Segons va publicar ‘Diario 16’, en la dècada dels 70 i 80 «les ovacions del públic provocaven vibracions a l’estructura del plató» que feien que «un fi plovisqueig de polsina grisenca» caigués sobre els treballadors presents. Segons explica l’esmentat mitjà, aquestes perilloses restes de fibra d’amiant van ser durant anys inhalades per molts dels empleats que eren allà.

Als anys 60 i 70 no hi havia tanta informació sobre els riscos que comporta la inhalació d’aquest tipus de compost mineral, però en la dècada dels 80 els responsables de RTVE van mirar de resoldre el problema. Després de 25 anys d’esforços infructuosos, van decidir estirar pel dret i el 2011 i el 2012 van fer caure alguns dels platós de l’Estudi 1. Les tasques per treure l’amiant han continuat fins fa molt poc.

Notícies relacionades

El periodista desparegut, que estava perfectament informat de tots aquests avatars a la radiotelevisió estatal amb l’amiant, va demandar a l’ens públic perquè el seu mesotelioma pleural fos reconegut com a malaltia professional. La mort el va sorprendre tres anys després, però la seva família ha pres el testimoni perquè es faci justícia amb una de les figures més rellevants del món de la televisió.

 

Temes:

Amiant