40 anys del motí

RTVE s’aboca amb l’aniversari del 23-F amb una programació especial

La televisió i la ràdio estatals es traslladaran als escenaris de l’intent de cop d’Estat per rememorar aquells dies foscos

3
Es llegeix en minuts

Les redaccions de TVE i de Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) es posen en posició de ferms aquests dies per recordar que es compleixen 40 anys del famós intent del cop d’Estat del 23-F. Els programes de la tele i la ràdio estatals sortiran al carrer per analitzar i explicar tot el que va passar aquell infaust dia de la història d’Espanya en què la democràcia va aguantar-se per un fil.

El 23 de febrer de 1981 el país va viure un vergonyós motí militar que va posar en risc la seva llavors jove democràcia i el fracàs del qual va suposar un gran impuls a la consolidació de les noves institucions. En el 40è aniversari del 23-F, RTVE recorda l’intent colpista la imatge més icònica del qual va ser la irrupció dels militars, al comandament del tinent coronel Antonio Tejero, al Congrés dels Diputats.

La plaça de les Corts, la Carrera de San Jerónimo, el passeig del Prado i l’Hotel Palace van ser els escenaris madrilenys del 23-F fa 40 anys. Ara serviran d’‘estudi’ als programes de TVE i RNE, que sortiran al carrer per rememorar aquells dies foscos.

Acte institucional

El dimarts 23 de febrer al matí, el Saló dels Passos Perduts del Congrés dels Diputats acollirà l’acte institucional que recordarà aquest aniversari, presidit pel rei Felip VI, i al qual assistiran representants dels màxims poders institucionals. Podrà seguir-se en directe al Canal 24 Horas, Radio 5 i rtve.es, i tots els informatius de RTVE en recolliran els moments clau. Durant tota la jornada, TVE i RNE recuperaran les imatges i els sons d’aquelles hores que van mantenir en suspens el nostre país.

El nou plató del Telediario permetrà una posada en escena innovadora que portarà l’espectador 40 anys enrere per viure o reviure aquell terrible moment. A més, el TD-1 de dimarts inclourà peces sobre el que queda per conèixer del 23-F, com va ser el judici dels assaltants, el context que va portar a l’intent del cop d’Estat, el record del que va passar amb funcionaris del Congrés que eren allà i com ho veu la societat avui.

Ja a la nit, el TD-2 farà un recorregut amb el guiatge d’alguns protagonistes d’aquell moment: diputats segrestats (José Bono, José Manuel García Margallo i Anna Balletbó), un dels guàrdies que es van desplegar amb els colpistes sense saber en què estaven participant, i el llavors director d’informatius de TVE Iñaki Gabilondo. A més, Carlos del Amor entrevistarà Javier Cercas, autor del llibre ‘Anatomia d’un instant’, sobre el 23-F.

Hotel emblemàtic

La programació especial començarà aquest dilluns amb ‘La noche en 24 horas’, dirigida per Xabier Fortes, que els dies 22 i 23 de febrer s’emetrà des de l’Hotel Palace de Madrid, molt pròxim al Congrés. Informació, anàlisi i reflexió sobre l’intent de cop d’Estat amb experts i analistes. També dilluns, en l’informatiu ‘24 Horas’ de RNE, Marc Sala abordarà aquest aniversari a través de dues generacions: l’equip de tertulians i els estudiants universitaris.

El dia 23, ‘Las mañanas de RNE’, amb Íñigo Alfonso, s’emetrà de 8.00 a 10.00 hores també des del Palace, amb periodistes i polítics que van viure aquell dia de fa 40 anys en primera línia, al mateix hotel que aquella nit va servir de centre d’operacions per desactivar els colpistes. Comptaran, entre altres convidats, amb el periodista Manuel Antonio Rico, llavors director de l’informatiu ‘Espanya a las 8’, de RNE; l’escriptor i columnista Javier Cercas; José Bono i Soledad Becerril, secretaris de la mesa del Congrés el febrer de 1981; i alguns periodistes que van cobrir l’intent de cop d’Estat, com Miguel Ángel Aguilar, Pedro Fernández Céspedes i Nativel Preciado.

L’Espanya del 81

Notícies relacionades

Des de la mateixa plaça de las Cortes, davant del Congrés, Julia Varela i l’equip de ‘Tarde lo que tarde’ (RNE, 15.00 hores) faran un retrat de l’Espanya de 1981 a través d’una mirada actual, en què no faltarà la participació de personalitats culturals que ajudaran a entendre des de la seva òptica aquell moment: els actors Ginés García Millán i Fernando Gil, que han donat vida a alguns dels protagonistes d’aquell dia en algunes ficcions; l’humorista Millán Salcedo; el periodista Carlos Santos i el reporter Enrique Gaspar; el cantant Javier Gurruchaga i el poeta Luis Alberto de Cuenca. La música en directe la posaran Diana Navarro i OroVega, neboda d’un dels grans músics d’aquell moment, Antonio Vega.

En l’edició de ‘Parlamento’ del dissabte 27 (Canal 24 Hores, 16.00 hores), Diana Árias entrevistarà l’historiador i professor de la Universitat de Càceres Alfonso Pinilla, autor de diversos llibres sobre el 23-F, i abordarà com van viure els periodistes l’anomenada ‘nit dels transistors’.