Nova llista
Qui és qui en el nou consell de RTVE: els deu perfils
El PSOE ha proposat quatre consellers; el PP, tres; Podem, dos, i el PNB, un
40216746 59
Cinc homes i quatre dones acompanyaran José Manuel Pérez Tornero al Consell d’Administació de RTVE després de l’acord arribat pel PSOE i el PP. Pérez Tornero va quedar quart en el concurs públic per elegir el Consell de RTVE i substituirà la que, des del juliol de 2018, és administradora única provisional, Rosa María Mateo. Va ser creador de la Televisió Educativa a TVE amb ‘La aventura del saber’, un programa que s’emet des dels anys 90.
La majoria dels nous consellers han estat vinculats al llarg de la seva trajectòria professional a la corporació pública. Aquests són els perfils de les persones que acompanyaran Pérez Tornero, el substitut de Rosa María Mateo: Ramon Colom Esmatges
Aquest periodista català nascut el 1952 va començar a treballar el 1973 a Ràdio Espanya de Barcelona, tot i que ha estat estretament vinculat a Televisió Espanyola, a la qual es va incorporar el 1974 per dirigir ‘Informe semanal’ i el 1982 va ser nomenat cap de programes no diaris dels serveis informatius de la cadena.
El 1990 és nomenat director de Televisió Espanyola SA i administrador únic de la societat, i va exercir aquesta responsabilitat fins al 1996. Actualment és president d’Aborsar Holding, dedicada a la distribució i producció de continguts audiovisuals i compagina aquesta activitat amb la docència a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), la col·laboració a diverses publicacions i la presidència en Confederació productors audiovisuals espanyols Fapae.
Elena Sánchez Caballero
La trajectòria d’aquesta periodista madrilenya nascuda el 1957 ha estat estretament lligada a TVE, a la qual es va incorporar el 1984 i on ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera professional després de dos anys a l’Agència Efe.
Va iniciar la seva etapa a la cadena pública en informació esportiva, però després va formar part de l’equip del ‘Telediario’ i va presentar els informatius de Canal 24 Horas. Del 2008 al 2014 va ser Defensora de l’Espectador a RTVE i des del 2018 fins al 2020 va ser la secretària general corporativa de la Corporació a l’equip dirigit per Rosa María Mateo.
Concepción Carmen Cascajosa Virino
Una altra de les conselleres serà Cascajosa Virino, professora titular a Departament de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la Universitat Carles III de Madrid, a la qual es va incorporar el 2006.
Doctora en Comunicació Audiovisual amb Premi Extraordinari (2005) i Llicenciada en Comunicació Audiovisual (2001), en els dos casos per la Universitat de Sevilla. Actualment és també directora del Màster en Guió de Cine i TV UC3M/ALMA.
José Manuel Martín Medem
El periodista i escriptor Martín Medem (Madrid, 1952) també ha treballat a Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) on va ser membre del seu Consell d’Administració com a representant d’Izquierda Unida i va exercir com a corresponsal a Cuba, Mèxic i Colòmbia.
El juliol del 2007 va ser un dels afectats pel pla de prejubilació de l’ens públic. En l’actualitat és director del diari ‘Mundo Obrero’, publicació del PCE.
Roberto Lakidain Zabalza
El periodista basc Lakidain Zabalza (Eibar, 1964) va iniciar la seva trajectòria professional també a TVE a l’obtenir una beca el 1988 que el va portar al centre territorial de Sevilla. Sempre va treballar en els programes informatius del centre territorial andalús de RTVE, primer com a redactor, però també com a cap d’informatius.
Jenaro Castro Muiña
Castro Muiña (Lugo, 1961) es va llicenciar en periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. El 1985 va començar a treballar en la SER i posteriorment en la COPE on va ser director dels informatius del cap de setmana.
El 1990 va entrar a TVE, on ha estat al capdavant de l’edició i presentació del ‘Telediario de fin de semana’ i el ‘Telediario matinal’, i després es va incorporar al Canal 24 Horas. El 2012 va ser nomenat director d’informatius no diaris de TVE, així com director i presentador del programa ‘Informe semanal’, càrrec que va ocupar fins al 2018.
María Consuelo Aparicio Avendaño
Aparicio Avendaño (Burgos, 1956) va desenvolupar la major part de la seva carrera professional al País Basc, on va començar les seves primeres col·laboracions periodístiques en plena transició a la democràcia a la revista ‘Cambio 16’ i posteriorment a la delegació basca del diari ‘El País’, fins a incorporar-se a la que seria casa seva durant catorze anys a RTVE, primer al Centre Regional de TVE de La Rioja i després al centre de TVE del País Basc i a Ràdio Nacional.
El desembre de 1999 va abandonar l’ens públic per iniciar l’emissió de CNN Plus al País Basc, on va ser la seva delegada i corresponsal fins al maig del 2002. Posteriorment va ser nomenada delegada de l’Agència Efe al País Basc i des del 2006 ha treballat a RTVM, Estrella Digital i EiTB.
Notícies relacionadesJuan José Baños Loinaz
Baños Loinaz (Bilbao, 1955) va ser director del diari ‘Deia’ i director general del Grupo Noticias. També ha exercit càrrecs dins del Govern Basc i el 2018 va ser elegit un dels deu membres del Consell d’Administració de Ràdio Televisió Espanyola pel Congrés dels Diputats, a proposta del PNB. La llista de consellers la tanca María Carmen Sastre Bellas.
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial