Tu i jo som tres
Al darrere de Denver hi ha un actor, no un ‘souvenir’

Tot just tenia un duro, però era feliç. I de sobte li va arribar la sèrie ‘La casa de papel’, i la seva interpretació del personatge Denver el va catapultar a la fama mundial.
Èxit planetari absolut. I no obstant, l’actor Jaime Lorente ha explicat a Gonzo a ‘Salvados’ (La Sexta): «Vaig creure que havia aconseguit el que sempre havia volgut, però era un pou. Em vaig convertir en una persona trista». I va afegir: «Em para la gent pel carrer. Em demanen ¡un autògraf, un autògraf! I resulta que em transformen en un ‘souvenir’».
¡Ah! Interessant exercici de psicodrama: l’impacte en la ment de l’èxit televisiu. És molt lúcida aquesta advertència de Lorente: m’han convertit en un ‘souvenir’. O sigui, l’audiència metabolitza el que veu a la pantalla d’una forma inquietant: el personatge de ficció fagocita la persona, l’actor, que l’interpreta. No existeix Jaime Lorente per a la massa teleaddicta: existeix l’ombra que projecta a la tele, en forma de Denver.
Va explicar aquest estimable intèrpret com l’ha afectat mentalment aquesta situació. Es va posar en mans d’especialistes. Amb bona intenció, i per si li serveix d’alleujament, voldria recordar al meu admirat Lorente que això ja li passava a Christopher Lee: n’estava fins al capdamunt que li demanessin autògrafs identificant-lo com Dràcula o Fu Manchú.
En aquesta mateixa sessió Gonzo també va estar en campus universitaris parlant amb alumnes. Estudiants que els queda poc per acabar la seva carrera i no obstant el seu cervell els avisa. Un deia: «No puc pensar en expectatives de futur. Em genera ansietat». Un altre: «Acabaré la carrera en dos anys i em pregunto ¿què faré?». Efectivament. Tenir una carrera avui ja no és passaport infal·lible per a un destí laboral.
Tant esforç, tants anys d’estudi, ¿per acabar amb quin tipus d’ocupació, cas que en trobi un? L’antropòleg David Graeber va publicar el 2018 un assaig titulat ‘Un treball de merda’ on reflexiona sobre aquests assumptes. I afegeix alguna cosa més: hi ha treballs ben pagats, alt ‘standing’, que no obstant generen problemes mentals en qui els exerceix. Viuen bé, però a l’arribar a casa seva per les nits es pregunten: ¿quina merda de treball estic fent? ¿Per això he vingut jo a aquest món? ¡Ah! Deien ahir en el programa ‘This is Philosophy’ (La 2) que potser el món, per Déu, només és un videojoc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Habitatge Barcelona projecta les primeres demolicions per començar a construir 3.360 pisos entorn de la Sagrera el 2029
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)