Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: Compte, ja s’està instal·lant l’odi

Ha acabat temporada Jordi Évole (La Sexta) dedicant-li una entrevista llarga, en dues entregues, a Julia Otero. Han sigut dues jornades de conversa amb calat, que ja han produït un irat bucle a les zones més fanatitzades de les xarxes. Per exemple quan a la pregunta ¿què li diria a una dona que voti Vox?, Julia va contestar: «Que miri bé el seu programa i que es plantegi per què els molesta tant la llei de violència de gènere i la de memòria històrica». Aquesta advertència, tan natural d’altra banda, recomanant que abans de votar ens llegim bé els programes per saber el que preparen i pretenen, sembla que ha encabritat certs ambients d’intolerància manifesta. Tampoc ha agradat la seva pinzellada en les jurisdiccions processistes: «¡Quanta energia hem perdut amb el procés, quin mal rotllo! Amb Pasqual Maragall, el maleït procés mai hauria arribat».
O sigui que si les paraules de Julia incomoden un i altre costat, deu ser que són d’una equidistància encertada i perfecta. En el terreny personal, el relat sobre el seu càncer va ser qualificat per Évole com la millor divulgació d’aquesta malaltia que s’ha fet fins a la data. Hi coincideixo totalment. Julia, partint de si mateixa, ha sabut projectar el millor servei públic divulgatiu cap a l’audiència, cap a la societat, d’una afecció tumoral terrible, però de la qual, en un altíssim percentatge, i amb el tractament adequat, se surt i se soluciona.
Sobre l’ofici periodístic també Julia ha cantat veritats contundents. Quan Jordi li deia que estava fascinat amb Onda Cero, perquè al matí es troba amb un país, el que dibuixa Carlos Alsina, i a la tarda amb un altre, el que dibuixa Julia Otero, ella va contestar afinant el diagnòstic: «El problema són els que volen programes monolítics. Els que només volen programes o cadenes que donin la raó als seus propis pensaments. L’única manera d’espavilar intel·lectualment és escoltar els que opinen diferent». I en aquesta raresa que consisteix a saber escoltar qui pensa d’una altra manera, va llançar Julia un avís, una pregunta, de la qual tots hauríem de prendre nota: «¿En quin moment ha nascut, i s’ha instal·lat, l’odi cap a qui no pensa com jo?». L’odi, efectivament, ha començat a instal·lar-se entre nosaltres. No només en política. Hi ha un periodisme, que no és periodisme tot i que pretengui passar per ser-ho, que no és aliè.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros