La Marató 2022: els presentadors (1)
Helena Garcia Melero, Quim Masferrer i Eloi Vila: dos veterans i un debutant... amb molt cor
Tres dels sis professionals al capdavant del ‘teletó’ solidari de TV-3 expliquen el que suposa aquesta experiència
Cinc cares molt conegudes de TV-3 per la seva tasca al capdavant de programes d’entreteniment i/o informatius i una més, amb una veu que és fàcilment reconeixible pels oients de Catalunya Ràdio, seran els encarregats de fer bategar una edició de La Marató que se centra en les malalties cardiovasculars. Tres dones i tres homes que viuran amb emoció la tasca més gratificant que se’ls pot encomanar al llarg de l’any. Són Helena García Melero, Quim Masferrer, Eloi Vila, Ariadna Oltra, Agnès Marquès i Roger Escapa. Tots posaran fil a l’agulla diumenge, dia 18.
Tot i que si a La Marató calgués posar-li un nom i un rostre aquests serien, indubtablement, els d’Helena Garcia Melero, perquè la periodista, una veterana de la casa, ha participat en totes les edicions. I d’això farà 31 anys. «Justament vaig entrar a la tele l’any en què es va engegar el programa. En aquell moment, la primera marató, dedicada a la leucèmia, durava sis hores i ja em va semblar una passada. ¡Aquesta vegada durarà de les 9.30 a la 1.30 hores!», s’admira Melero, que remarca que el ‘teletó’ s’ha convertit «en una marca de país».
Emoció en qualsevol paper
La periodista les ha viscut totes amb la mateixa emoció, però reconeix que en els casos en què l’ha presentat en solitari la intensitat és molt més forta. «Tot i que una vegada participes en el projecte, tothom queda contagiat de les emocions que exsuda el programa, sigui quin sigui el paper que et toqui», assegura.
📺📻 Per sentir-la en directe. Falten només cinc dies!! La Marató de @tv3cat i @CatalunyaRadio per la salut cardiovascular.
— La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio (@la_marato) 13 de diciembre de 2022
#LaMaratóSempreBatega 🫶 pic.twitter.com/5YaHLC5pzw
La temàtica d’aquest any, sosté, ens toca a tots de ben a prop, perquè tots tenim casos pròxims de persones que han tingut algun tipus de malaltia cardiovascular o que són persones de risc. De manera que, a part de viure la immersió pròpia que suposa presentar-la, l’atrauen especialment els temes que s’hi tractaran: «Parlarem de malalties cardiovasculars i de com evitar-les. La pràctica de l’esport i la dieta que fem són clau per mantenir uns bons hàbits. I aquests són temes que sempre m’han interessat».
No fa falta dir que li genera molta la il·lusió. «Estic molt contenta, com sempre, de poder-hi participar i més encara de tenir els companys de luxe amb qui compartiré el programa. De nou, dies de nervis i moltes emocions a flor de pell. Ganes que arribi el dia», diu, impacient.
Un ‘foraster’ implicat
Quim Masferrer, l’actor i dramaturg que des de fa 9 anys recorre amb ‘El foraster’ el país a la recerca de les històries humanes que s’amaguen en petits pobles de Catalunya, ja no és cap foraster a La Marató, perquè ha participat en moltes edicions. I fent tots els papers: «Com a voluntari al meu poble [Sant Feliu de Buixalleu], agafant telèfons, fent col·laboracions al plató.. I aquesta edició serà la tercera que faré de presentador. ¡Tot un honor!», valora, i intenta oblidar el disgust que li va produir no poder acudir a la del 2021, que tenia un significat especial per ser la del 30è aniversari, al donar positiu en covid només uns dies abans.
No obstant, en la seva memòria queda gravada per sempre la que va viure el 2019, just tres mesos abans del confinament, ja que va recórrer tot Catalunya amb autobús i va ser rebut com una espècie de Jesucrist Superstar pels habitants. «Cada edició és especial, però en aquella vaig poder palpar la força de la gent de tot el territori. Un país entregat a la tasca de recollir diners per a la recerca», explica.
Experiència apassionant
En aquell cas, la temàtica en què se centrava eren les malalties minoritàries. Aquest any són les malalties cardiovasculars, «que toquen de més a prop i tothom s’hi sent interpel·lat», apunta. I ho diu amb coneixement de causa, perquè va presentar la del 2014, que també girava sobre aquest tipus de malalties. «Recordo que es notava molt aquest fet i també t’adones que mai fem prou per estar ben informats i prevenir-les», lamenta.
Acostumat a l’èxit amb ‘El foraster’, considera, tanmateix, que presentar La Marató és de les experiències personals i professionals més apassionants que un comunicador pot tenir. «Sentir-te part d’una engranatge tan extraordinari de milers de voluntaris, tots imprescindibles, per aconseguir diners per a la recerca i per a la millora de la vida de tots és una sensació molt difícil d’explicar», assegura, i dona curs a aquella sensibilitat de la qual fa gala al seu programa.
Una marca solidària potent
Per a Eloi Vila, l’empàtic comunicador que fa entrevistes intimistes al volant d’una interlocutòria a ‘Al cotxe!’, aquesta és la seva primera experiència com a presentador a La Marató. I confessa que quan l’hi van dir el va impressionar molt. «Perquè són moltes hores de directe, tot i que siguin compartides. Però, alhora, em va fer molta il·lusió pel que implica: poder participar en un programa que té un impressionant arrelament entre els ciutadans d’aquest país. Poder col·laborar amb marca solidària tan potent, efectiva i emocionant em fa sentir orgullós, feliç i amb ganes extraordinàries perquè sigui el dia. És un honor i un orgull», diu.
I això que ell, des de l’any 2000 ha participat pràcticament en totes, amb tasques diverses. «Des de petites peces del programa al qual treballava fins a accions al plató. Sempre he estat allà i per a mi és sempre un dia molt especial, amb una sensació molt bonica», afirma.
Notícies relacionadesNo obstant, si n’ha de destacar alguna que recordi especialment, es queda amb dues. Per diferents motius. «La del 2005 la presentava Helena Garcia Melero des del plató i jo anava per Catalunya actualitzant el marcador durant tot el dia des de diferents punts», explica Vila, que aquest any copresentarà l’espai amb la periodista. «I també recordo molt la del 2006, perquè em vaig llançar amb tirolina a 150 metres d’altura, entre l’Hotel Arts i la Torre Mapfre. Van ser dues edicions que vaig viure molt intensament», rememora.
També té les seves raons, perquè una edició dedicada a les malalties cardiovasculars el toqui de ben a prop. «Fa un any i mig em van diagnosticar diabetis. I una de les seves conseqüències és que pots acabar patint problemes d’aquest tipus. És per això que estic molt conscienciat en els efectes que pot tenir i, per tant, porto una vida saludable i, a més, m’ha impulsat a tornar a fer esport, sobretot a caminar», diu el presentador, del qual tenim una imatge sempre al volant per exigències del guió del seu programa.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034