Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: ‘Informe semanal’, qui t’ha vist i qui et veu

La crítica de Monegal: ‘Informe semanal’, qui t’ha vist i qui et veu

tele

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Es compleixen ara 50 anys del programa informatiu més longeu –exceptuant els ‘Telediarios’– que continua emetent TVE: l’‘Informe semanal’. La gran cadena pública estatal ho està celebrant, recordant-nos cada setmana la llarga trajectòria d’aquest espai.

No sé si se n’han adonat els impulsors d’aquesta celebració de com resulta de terrible el contrast. Veure el que es feia, i veure el que ara es fa, és demolidor. Decadència total. Aquesta setmana ens han recordat el que va ser el primer any (1973) d’aquell ‘Informe semanal’ creat per Pedro Erquicia i Francisco Ruiz Elvira i que llavors es deia ‘Semanal informativo’. Era un estilet periodístic d’alta precisió que perforava el més rellevant de l’actualitat i ens la posava a casa. Durava 90 minuts. Aquell 1973, Manolo Alcalá i Miguel de la Quadra Salcedo circulaven per Santiago de Xile ensenyant-nos l’assalt al Palau de la Moneda, amb un Pinochet passejant-se ufà mentre les seves escorxadores liquidaven la democràcia i es carregaven Salvador Allende, Pablo Neruda, Victor Jara...

Notícies relacionades

Aquell 1973 Manu Leguineche ens explicava el tractat de Pau sobre el Vietnam, firmat a París per Kissinger i Le Duc Tho, i després ens fixava l’atenció sobre el ‘Watergate’ que a Nixon li va costar el càrrec. Aquell ‘Informe semanal’, i el dels següents anys, tenia dins de la mateixa TVE un prestigi extraordinari. Per als grans ‘routiers’ de la cadena, periodistes del talent de Rosa María Calaf, Carmen Sarmiento, Diego Carcedo o Vicente Romero, era un honor que els seus reportatges fossin inclosos en el programa. 

Avui és un espai que ha perdut el to muscular informatiu. Reduït a un terç del minutatge inicial, discorre anodí. En lloc d’apostar per fer d’ell la gran mirada setmanal, analítica, de l’actualitat global, s’ha banalitzat fins a deixar-lo en residual. Aquesta decadència va començar a accentuar-se a partir del 2011. Un dissabte de gener del 2013 les mans negres del Govern de Rajoy van ficar les seves peülles en el programa i van transformar Bárcenas com si fos un empresari que passava per Génova de tant en tant, totalment aliè al Partit Popular. Cito aquest cas perquè encara es recorda a TVE amb vergonya general. Aquesta celebració dels 50 anys d’‘Informe semanal’ és de justícia, però el contrast amb l’actual és tan trist com dramàtic.