Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Per què TVE no va emetre el cop del 23-F fins al 24-F

La crítica de Monegal: Per què TVE no va emetre el cop del 23-F fins al 24-F
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Exercici interessant a ‘Días de tele’ (TVE-1). Julia Otero ha enviat càmeres al carrer a preguntar a transeünts amb prou edat com es van assabentar del cop de Tejero el 23-F. Respostes unànimes: se’n van assabentar en directe per la tele.

Totes i tots els participants en aquesta enquesta van assegurar que el van seguir per TVE –l’única cadena que hi havia llavors– durant la tarda d’aquell dia 23, i també després pel ‘Telediario’ de les 21.00 hores. Quan se’ls va advertir que això era impossible perquè el dia 23 TVE no va mostrar ni una sola imatge del cop, i que va caldre esperar a l’endemà, el 24-F, per veure-les, quan se’ls va advertir d’això, l’estupefacció dels enquestats va ser enorme.

Notícies relacionades

Ben mirat, que després de 42 anys les imatges televisives les recordem nítidament, però que no sapiguem distingir si el que ens van ensenyar era en directe o en diferit l’endemà, és un interessant exemple dels efectes d’un impacte televisiu al cervell. Hi ha, no obstant, una altra ressaltable faceta televisiva d’aquell 23-F. Les càmeres del Congrés no emetien en directe, però estaven gravant –almenys una– i les imatges arribaven perfectament a TVE. Van explicar a ‘Días de tele’ que els militars van entrar a TVE una hora després. La pregunta és conseqüent: ¿per què no es va interrompre la programació i no es van oferir les imatges que arribaven, almenys durant aquella hora que van trigar els militars a entrar a TVE?

El febrer del 2013, el ‘Huffington Post’ va publicar una lluminosa anàlisi sobre això firmada per Luis Alegre. S’advertia en aquest treball, en primer lloc, que hi havia ciutadans assegurant haver vist alguna imatge del cop, breu, en directe, pel segon canal, anomenat llavors UHF. Però al marge d’aquesta possibilitat, que d’altres desmentien rotundament, es ressaltava també com d’estranya va ser la decisió de TVE de no donar en directe la investidura de Calvo Sotelo, que era l’objecte d’aquella sessió al Congrés. Sembla estrany, en efecte, que davant la investidura d’un nou president TVE decidís fer al seu lloc el programa infantil ‘La mansión de los Plaff’. Molt estrany, efectivament. Queda també per contestar l’altra qüestió plantejada: si una hora abans d’arribar els militars s’estaven rebent a TVE imatges del cop, ¿qui va decidir, i per què, no ensenyar durant aquella hora el que estava passant?