Grans produccions
El Prat desbanca l’Hospitalet com a segona ciutat amb més rodatges de Catalunya
El Prat de Llobregat s’ha convertit en la segona ciutat amb més rodatges de Catalunya després d’acollir 143 produccions el 2021, només superada per Barcelona (2.947). Les zones més aclamades pels creadors de sèries i pel·lícules són els espais naturals del Delta, el pont de Nelson Mandela, el Parc Nou i la platja. D’aquesta manera, el municipi del Baix Llobregat ha desbancat l’Hospitalet de Llobregat, que ocupava el segon lloc fins al 2019. Després de la pandèmia de la covid la ciutat no ha aconseguit recuperar-se i ha passat a ocupar el setè lloc de la llista amb únicament 34 rodatges el 2021.
L’èxit del Prat pot explicar-se gràcies a les mesures que s’apliquen en contra de la contaminació. Des de la ciutat que acull l’aeroport de Barcelona promouen un rodatge sostenible per disminuir l’impacte ambiental i realitzen exempcions del pagament de les taxes a aquelles produccions que compten amb una reducció de l’empremta de carboni. Terrassa (142), Tarragona (105), Maresme-Mataró (52) i Girona (50) completen la llista de municipis més elegits per les productores.
Recuperació
Catalunya es recupera lentament com a plató de grans produccions audiovisuals després de la covid. Tot i que el territori s’ha convertit en un dels escenaris preferits per a les creacions nacionals, sobretot gràcies al ‘boom’ de les plataformes de continguts en ‘streaming’, la indústria internacional no acaba d’acostar-se a les ciutats catalanes.
Segons dades de la Catalunya Film Commission, 106 grans pel·lícules, sèries i documentals es van rodar a la capital catalana i altres municipis l’any passat. Una xifra inferior a la de la temporada anterior, que va estar marcada per la recuperació i el retorn a la normalitat després de l’alerta sanitària, i va acollir un total de 118 gravacions.
Les produccions han anat augmentant des del 2018, quan només 88 directors van apostar pels escenaris catalans. El sector audiovisual va tornar a confiar en la regió el 2019, amb 111 rodatges. Una xifra molt superior a les 80 pel·lícules i sèries que van escollir la comunitat autònoma un any després, uns mesos en què es van paralitzar les produccions per la pandèmia mundial.
Tom Holland i Mark Wahlberg a ‘Uncharted’, rodada a Barcelona.
/Escenari internacional
L’última gran pel·lícula internacional que va confiar en Barcelona com a plató va ser ‘Uncharted’, el film dirigit per Ruben Fleischer i protagonitzat per Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali i Antonio Banderas. Els terrats del palau Victòria Eugènia de l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, el carrer del Consolat de Mar del barri del Born i la Sagrada Família van ser el plató per a algunes de les escenes més representatives de la cinta. Inspirada en una sèrie de videojocs amb el mateix nom, narra l’aventura del cercatresors Nathan Drake (Tom Holland) i el seu mentor Victor Sullivan (Mark Wahlberg) per fer-se amb una fortuna oculta de l’explorador portuguès Fernao Magalhaes.
La pròxima pel·lícula de Macaulay Culkin, ‘Rich Flu’, també va escollir Catalunya com a escenari al novembre. Barcelona, Sitges, Berga, Seva i Terrassa van acollir algunes preses de la producció del cineasta espanyol Galder Gaztelu-Urrutia després d’‘El hoyo’. El film, que encara no s’ha estrenat, relata la història d’una grip que s’expandeix pel món però que només afecta gent rica.
Una de les escenes més rellevants de la temporada vinent de la sèrie ‘The Crown’ es va rodar al setembre a Barcelona. La persecució i posterior mort de Lady Di es va traslladar fins als Jardinets de Gràcia. No obstant, la ciutat comtal no apareix representada com a tal, ja que els fets reals van passar a París i Netflix va transformar aquest enclavament de la ciutat catalana en la capital francesa.
Produccions nacionals
Notícies relacionadesL’auge de sèries a les plataformes de ‘streaming’ s’ha convertit en una oportunitat d’exposició per a Barcelona i els seus voltants, que continuen concentrant gran part de les produccions nacionals. La sèrie de Netflix que s’inspira en el crim de la Guàrdia Urbana, ‘El cuerpo en llamas’, es va filmar en diferents punts de Catalunya des de setembre. La ficció, protagonitzada per Quim Gutiérrez i Úrsula Corberó, està inspirada en l’assassinat que va tenir lloc el 2017, quan un home va aparèixer calcinat al pantà de Foix, a la província de Barcelona.
La pròxima sèrie de Los Javis, ‘La Mesías’, el debut de Mario Casas com a director amb ‘Mi soledad tiene alas’, la producció de Netflix ‘Smiley’ i la pel·lícula ‘Saben aquell que diu’, de David Trueba, entre moltes d’altres, també han centrat els seus rodatges en la capital catalana i la seva àrea metropolitana en els últims mesos.