Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: Xiripa al billar, la carambola Waterloo
Ha sigut una nit molt entretinguda. El seguiment televisiu de la jornada electoral ens ha ofert una tensió periodística francament disfrutable. Ha sigut particularment interessant comprovar una vegada més que a l’imperi Atresmedia, les seves dues cadenes principals mantenen la pintoresca divergència en la mirada política.
El resum final, fregant ja la matinada, de Vicente Vallés a A-3 TV, i el d’Antonio García Ferreras a La Sexta, ens va oferir un saborosíssim contrast televisiu. Vallés va resumir l’ocorregut en el llarg vespre del recompte electoral advertint que Feijóo havia sigut el guanyador de les eleccions i que el líder del PP es prenia molt «seriosament» formar Govern. Una mica més tard, aquella mateixa matinada, Ferreras ens resumia l’ocorregut dient que era Pedro Sánchez l’únic que podia ser president del Govern. O sigui, per a La Sexta l’home era Sánchez, i per a A-3 era Feijóo. És molt curiosa, i analitzable, aquesta manera diferent de mirar que hi ha dins d’aquest imperi televisiu.
Notícies relacionadesAtès que ara resulta que tota l’aritmètica de Sánchez passa, com a mínim, per l’abstenció de Junts, he seguit amb atenció el ‘Telenotícies migdia’ (TV-3). Assenyalaven efectivament, l’assumpte, amb rètols que deien ‘Junts té la clau de la investidura’, i ‘Junts vol parlar d’Estat a Estat’. Però Puigdemont només apareixia en imatges d’arxiu. Ni una connexió amb Waterloo. M’ha sorprès. Ara que tot el circ polític coincideix que Puigdemont, per pura carambola, és decisiu, i fins i tot Pilar Rahola advertia aquesta tarda a ‘Todo es mentira’ (Cuatro), amb satisfacció «En aquests moments la capital d’Espanya és Waterloo». M’ha sorprès, repeteixo, que a TV-3 no li hagin donat pista. Al meu entendre, aquesta vegada una connexió amb Puigdemont era oportuna. Qui sap, potser aquesta nit al ‘TN vespre’, o al ‘Més 324’, programa que tot el que és belga el subjuga.
La paraula xiripa és un terme molt utilitzat en el billar, quan surt una carambola de pura casualitat, sense haver-la pretès. La xiripa és patrimoni dels billaristes aprenents. Criatures poc avesades a l’art del billar, que de sobte sorprenen perquè en una competició que tenen perduda els surt sense voler una carambola magnífica. Amb una carambola de xiripa no s’aconsegueix gairebé mai guanyar la partida. Però s’aconsegueix cridar l’atenció una estoneta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia