Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: ‘Grand Prix’, nostàlgia d’un parc juràssic

Una audiència extraordinària (2,6 milions de televidents) ha aconseguit la tornada, 18 anys després, del concurs ‘El Grand Prix del Verano’ (TVE-1). Segons la consultora Sigma Dos, als que més ha interessat és a les nenes i nens de 4 a 12 anys, i als adults d’entre 25 i 44 anys.
O sigui, franja infantil i zona d’edat amb nostàlgia. Estic d’acord que hagin retirat aquella clàssica competició del programa, la de les vaquetes. Eren bèsties de veritat, i tot i que va ser una prova molt popular, veure-les posades en aquella tauromàquia de cartoné i porexpan, era molt punyent. No està demostrat que els animals tinguin sentit del ridícul, però recordo una vaqueta que van treure l’estiu del 2.000, a la qual deien Juliana, perquè en un moment donat ens van oferir un primer pla dels seus ulls, i la seva mirada era humida i fugissera, a parts iguals. O sigui, plorava i volia escapar-se. Ara la vaqueta és una criatura humana disfressada, i hi han afegit un dinosaure, també de disfressa. Això del dinosaure és oportú. S’agermana al plató amb Ramón García, que també forma part de la gran època dels presentadors dinosaures. Ho dic amb admiració i en positiu. Eren aquells anys, fèrtils, del període cretàcic de l’entreteniment a TVE. La seva tornada, a l'estil parc juràssic, ha agradat. És sorprenent no obstant que la prova dels ‘Troncos locos, aquests rul·los que giren sobre palangana aquàtica, i que provoquen grans mastegots i capbussons en els concursants, és sorprenent, deia, que continuï divertint tant. Avui ho ofereixen, constantment, i amb infinites variants, a TikTok, Instagram Reels i Youtube shorts.
La base d’aquest concurs continua sent la confluència de dos pobles, dues localitats, que s’ajunten a Madrid per competir. Aquest estiu per part de Catalunya participarà la localitat de Cervelló. Fa 18 anys hi van participar Llers, Tossa de Mar, Les Franqueses del Vallès, Castell d’Aro, Tordera, Blanes, Vilamalla... ¡Ah! Potser a través d’‘El Grand Prix’ intenten la vertebració de l’Espanya invertebrada. El 1997 hi participava Murchante, localitat de Navarra famosa per la seva fèrtil horta, i Ramón García va preguntar: «Senyora alcaldessa, ¿què tenen els seus melons que són tan bons?». I ella va contestar: «Són grossos, dolcíssims i saborosos». Aquell estiu Murchante es va col·lapsar de viatgers i visitants, atrets per una descripció tan apassionant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La presa espanyola més jove a l’estranger La jove de l’Hospitalet presa set anys a Oman torna a casa
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- A Sant Adrià de Besòs De fabricar energia a fabricar cultura
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- Barcelona, protagonista IMB School: com aprendre a liderar el negoci de la música
- La caixa de ressonància Assimilar tota la nova música ja és impossible: relaxi’s i disfruti
- Barcelona ofereix 370.000 places a nens i adolescents per activitats durant l’estiu
- El final de la ronda catalana Un Roglic colossal venç Ayuso i s’emporta la Volta