Creadores i protagonistes
Joana i Mireia Vilapuig reten comptes amb el seu passat a ‘Selftape’ (Filmin): «Al començar tan jove com a actriu et roben la infància»
Les germanes que es van fer famoses a ‘Polseres vermelles’ mesclen realitat i ficció en la sèrie que estrenaran el 4 d’abril a Filmin
Joana i Mireia Vilapuig són germanes i també actrius des que eren petites. La primera, que ara té 28 anys, va ser una de les protagonistes de l’exitosa ‘Polseres vermelles’ i la segona, de 25, també va participar en la sèrie de TV-3 i va tenir papers destacats en pel·lícules com ara ‘Herois’ i ‘Fènix 11:23’. Fa molts anys que fan càstings, de vegades competint fins i tot entre elles per aconseguir el mateix paper. Així que, a més de família i amigues, en ocasions han sigut també rivals.
No és una experiència gaire comuna en la indústria, així que se’ls va acudir que podrien plasmar a la pantalla el que havien viscut. Ho han fet en una sèrie curativa per a elles que arribarà a Filmin el 4 d’abril, i que després es podrà veure en la desconnexió de TVE-Catalunya i que preestrenen ja aquest dijous 16 de març en el Festival de Màlaga. L’han titulat amb el mateix nom que aquests vídeos casolans que s’han gravat al llarg de la seva vida com a carta de presentació als càstings: ‘Selftape’.
«A la sèrie hi ha molta veritat i molta ficció», afirma Joana. «Podríem dir que està al 50%-50%», concreta Mireia sobre una producció que comença amb el seu personatge tornant a Barcelona des d’Oslo (Noruega), on li va molt bé com a actriu però se sent molt sola. El retrobament amb Joana no pot anar pitjor, ja que li treu el paper que estava destinat a la seva germana gran, que compta amb un cercle d’amics més assentat però que no aconsegueix enlairar-se a nivell professional. La rivalitat entre elles surt així de nou a la llum.
«Ara sé gestionar molt millor la gelosia i comparar-me amb qualsevol persona perquè ho he viscut amb la Mireia, i és una cosa molt ‘heavy’», reconeix Joana, el personatge de la qual lidia amb el fet de no haver complert les expectatives que tenia de triomfar en una carrera tan complicada com la d’actriu. «Començar de tan jove fa que entenguis la professió des d’un lloc molt rar, perquè et roben una mica la infància», reflexiona Mireia, al·ludint al que elles van viure de petites, amb milers de fans i entrevistes en els mitjans entre classes a l’institut.
L’èxit i el fracàs
«I distorsiona la teva perspectiva de futur», afegeix Joana. Perquè de vegades el telèfon deixa de sonar i no arriben feines. «La nostra mare ens deia que no podíem pensar que havíem fracassat amb 20 anys, quan teníem tota la vida al davant. Però nosaltres hem viscut coses bastant dures de pors que ens han fet entendre que la professió no era el camí de roses que jo em pensava quan tenia 15 anys», afegeix la intèrpret. «Aquesta professió té una façana molt bonica, però per dins tens molts moments de passar-ho malament», corrobora la seva germana.
El passat dels seus personatges com a nenes actrius influeix en tots els aspectes de la seva vida, també en les relacions més íntimes. «No és una sèrie que parli explícitament de sexe, però volíem abordar d’una manera molt personal situacions que nosaltres hem viscut a nivell sexual. En el passat vam ser unes nenes i adolescents molt sexualitzades», reconeix Mireia. «Hem viscut escenes en rodatges en què ens hem sentit molt vulnerables o despullades, tot i que fossin plans més explícits o no. Aquí volíem autoprotegir-nos, perquè de vegades no ho hem estat i ens hem adonat que una escena de sexe en què surts despullada pot acabar en una pàgina porno», denuncia Joana.
Un dels elements distintius dels sis episodis d’uns 30 minuts que componen ‘Selftape’ és anar intercalant en la trama els vídeos familiars de Joana i Mireia de la seva infància i adolescència. Les veiem jugant a casa, a la platja, parlant a càmera i preparant càstings, entre altres moments quotidians. Això sí, sempre juntes i recolzant-se l’una en l’altra. «Serveixen per explicar una mica d’on ve el trauma de totes dues», afirma Mireia. Però també fan que «la línia entre realitat i ficció quedi encara més desdibuixada», remarca la seva germana.
Català i castellà
Notícies relacionadesAquest halo de realitat queda reflectit també a través de l’idioma, ja que es combinen amb naturalitat el català i el castellà. «Preteníem ser el màxim de coherents possible amb la nostra vida i no posar-nos una barrera lingüística, perquè és absurd i creiem que és una cosa més relacionada amb la política i no amb el que nosaltres volíem explicar», remarquen les germanes Vilapuig, també guionistes i productores executives de la ficció junt amb Ivan Mercadé, Pau Freixas, Carlos Fernández i Laura Fernández Brites.
A elles ‘Selftape’, que compta amb intèrprets com Pablo Derqui, Yolanda Sey, Abril Zamora, Lluís Marqués, Pablo Álvarez i Camila Ruiz en papers secundaris, els ha servit per retre comptes amb el seu passat. «Per a nosaltres la sèrie ha sigut un autèntic procés terapèutic. Abans de fer-la no ens coneixíem tant com ens coneixem ara», recalquen.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034