Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: Corre, posa la tele, que veurem com peguen a la premsa

Fa 10 dies que van començar les manifestacions contra l’amnistia a la zona de Ferraz de Madrid. Totes les cadenes han experimentat una pujada d’audiència magnífica. No només els informatius. També els magazins.
‘Todo es mentira’ (Cuatro) va aconseguir la seva xifra rècord: 7,5% de quota de pantalla. La Sexta, en particular, s’ha distingit en aquesta pujada. ‘Más vale tarde’ ha arribat a rècord de temporada: 9,1% de quota de pantalla. ‘Al rojo vivo’, el mateix: 14,1%. ‘El intermedio’ va tancar la seva millor setmana de l’any: 7,8%. Potser el més significatiu ha sigut ‘La SextaXplica’: ha passat del seu habitual 5%, a un 9,4% aquest dissabte, també xifra rècord. Més complicat és valorar en què consisteix exactament l’interès de l’audiència. Hi haurà qui segueixi els directes lamentant l’actitud dels ultres i hi haurà qui, veient volar les llambordes, ho disfruti. Dins d’aquesta contemplació, els periodistes estem adquirint una rellevància superlativa. Una rellevància ‘malgré nous’. Som protagonistes –sense pretendre-ho– per les agressions que ens claven.
Notícies relacionadesA la batalla de Ferraz he vist els violents sacsejar i increpar equips de TVE, d’Antena 3, de La Sexta, de Cuatro, de la CNN… A la manifestació de Barcelona de fa un mes contra l’amnistia vaig veure un equip de TV-3 increpat per uns exaltats que els deia «¡nazis!». Ara a Madrid els crits eren: «Tros de ‘maricon’ / Desgraciat / Fora d’aquí / Mentiders / Premsa espanyola, manipuladora». Fins i tot vaig escoltar un «¡maçons!», però no sabria dir-los contra quin equip televisiu.
L’altre dia me’n vaig anar a prendre un talladet a un bar pròxim al meu domicili. Era gairebé buit. Va entrar una parella, d’uns trenta anys, i ella li va dir al bàrman: «Posi la tele, ‘pliis’». I el seu company hi va afegir: «Posi-la, que a aquesta hora a Madrid ja han d’estar atiant els periodistes». No vaig notar que ho diguessin amb alegria. No era un to per disposar-se a disfrutar. Jo crec que era, senzillament, una curiositat per veure les llambordes, la càrrega policial i, sobretot, els vistosos improperis i posats contra els periodistes, proveïts amb casc i armilla protectora com si fossin a Ucraïna, però eren a Madrid. ¡Ah! L’ofici informatiu, que només és una missatgeria entre el succés i el públic, ha sigut transformat. Ens col·loquen formant part del succés, sense ser-ho. A la tele tot és espectacle.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick se surt amb la seva
- Distinció de la Generalitat Indignació a Junts per la concessió de la Creu de Sant Jordi a Loles León
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril La festa d’‘Abril’ converteix el Dry Martini en l’Studio 54 de Sant Jordi
- Barcelona, protagonista Comsa i FCC executaran la fase final del Hall Zero
- TELEVISIÓ I MAS Creu de Sant Jordi
- ‘PLAY-OFF’ DE L’EUROLLIGA DE BÀSQUET El Barça dona mostres de debilitat a Mònaco i cau