Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: Ha guanyat la ràbia, l’han votat els joves, l’ha alçat la tele

Només La 1 ha dedicat un ‘especial’ a les eleccions argentines aquesta matinada del dilluns 20. Celebro que ho hagi fet. Això és el que s’espera d’una tele pública. La línia informativa de TVE està canviant cap a bé. Tot i que l’Argentina sembli que estigui molt lluny de nosaltres, el que ha passat allà ens afecta.
Lluís Guilera va ser el conductor d’aquest especial i comptava entre els opinants amb Martín Caparrós, de Buenos Aires. És un periodista de trajectòria llarga i fèrtil. Coneix a fons l’Argentina. Coneix bé Milei, i Massa, i Macri, i els Kirchner…, tot el peronisme i antiperonisme rampant, i tots els que pul·lulen al voltant de la Casa Rosada amb desitjos d’establir-s’hi.
Notícies relacionadesMartín Caparrós va resumir amb mestria el que passa: «És el triomf de la ràbia. A Milei l’han votat sobretot els menors de 40 anys. Els joves que tota la vida han viscut en democràcia, però per a ells és un sistema amb el qual viuen malament. O sigui, no tenen cap bona raó per defensar-la». És una síntesi precisa. A Javier Milei no el coneixia ningú fins al dia en què el van convidar al ‘late show’ d’América TV ‘Animales sueltos’. El seu presentador, Alejandro Fantino, ho va explicar mesos enrere a Marcos López, corresponsal de TVE a Buenos Aires: «Estàvem en el 5% de quota de pantalla. Vam convidar Milei i vam pujar el 12%. A partir de llavors els altres canals van dir: ‘Portem-lo nosaltres també’». El programa ‘Animales sueltos’ es va deixar d’emetre el desembre del 2022. Poc abans, Fantino li va fer una última entrevista a Milei (en la fotografia). Allà va explicar el seu sistema per tenir èxit a la tele: «A l’estar envoltat de ‘panelistes’ (contertulians) que pensaven diferent, no em va quedar més remei que elevar el to». La seva elevació de to va consistir a posar-se com un boig, cridar, gestos ferotges, trencar coses amb un martell, vociferar, insultar, histrionisme al màxim. I les cadenes de televisió, encantades, perquè l’audiència anava pujant. Ja ho va dir fa molts anys Sua Emmittenza Berlusconi: «Doneu-me un canal de televisió i seré president del Govern». I així va ser.
Tornem a Martín Caparrós la matinada passada a La 1 de TVE: per als joves argentins la democràcia és un sistema en el qual viuen malament, ergo no tenen cap bona raó per defensar-la. És un retrat tan precís com tremend. Prenguem-ne nota. Tots. Els polítics i els de la tele, els primers.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema