Un ‘apuntador’ per a un expresident

H a sigut sorprenent el paper que ha adoptat Pablo Motos amb Felipe González a El hormiguero (A3 TV). Més que fer d’entrevistador es va transformar en el seu apuntador. ¡Ah! Quin homenatge més bonic a aquest ofici, gairebé extingit avui al món del teatre, d’aquests homes i dones que, tancats al coverol del prosceni, els donaven el peu, els xiuxiuejaven els inicis dels llargs monòlegs, a les actrius i els actors per avivar la seva memòria i que poguessin recitar de manera ininterrompuda i eficient.
El paper de l’apuntador ha sigut fonamental al teatre clàssic espanyol. Hi ha un monòleg a l’obra de Calderón La vida es sueño, el del pare de Segismundo, el rei Basili de Polònia (acte primer, escena sisena), que té més de 250 versos. És increïble. És un text poètic llarguíssim que cal recitar d’una tirada. Si no fos pel apuntador, l’actor que ho interpreta entraria en col·lapse memorístic. Seria catastròfic.
La tasca de Pablo Motos com apuntador de la trobada ha sigut perfecta. Li donava el peu a Felipe González perquè, partint d’aquest recolzament, desenvolupés el recitat sense escampar-se mentalment ni sortir del guió.
‘Vagi-se’n, senyor González’
Perquè Felipe entrés, per exemple, en aquest assetjament de què es queixa Pedro Sánchez, el apuntador Motos deia: "I a tu, ¡quant de temps van estar repetint-te ‘vagi-se’n, senyor González!’, ¿eh?". I llavors l’expresident explicava de memòria que a ell mai se li va acudir la surrealista decisió de prendre’s cinc dies per decidir si continuava o no. També li va apuntar si es pot tenir un projecte de país amb aquests socis que Sánchez té, i a més amb la meitat dels espanyols en contra. I Felipe González recitava llavors el dolent que és caminar amb bascos i catalans pel mig. Però potser el peu més punyent que li va servir va ser: "¡I Zapatero, sortint a tot arreu!". Felipe va agafar tirada i li va llançar a ZP perdigonades: "És un noi a qui li costa assabentar-se de les coses".
D’aquesta sessió d’El hormiguero, no és rellevant el que digués Felipe, coses amb encert, coses sense encert. El que pensa l’expresident ja ho sabem. Aquí l’excel·lent ha sigut la resurrecció de la figura de l’apuntador. Ara a la tele se sol utilitzar l’orellera a l’orella. És pitjor. No et dona el peu, et dona el poema sencer perquè, com un lloro, ho vagis repetint.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja