¿Quatre alliberats o 274 aniquilats?

¿Quatre alliberats o 274 aniquilats?

FERRAN MONEGAL

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Veig que tots els informatius de dissabte van donar l’alliberament de quatre ostatges israelians a Gaza. Alegria. Titulars i al·locucions reconfortants: "Els alliberats estan en bon estat físic". Ens van ensenyar el seu trasllat en helicòpter. Emotius retrobaments amb els seus familiars. Fins i tot amb el mateix president Netanyahu. Notícia amb minutatge televisiu llarg. Complaença. Molta alegria. I un gran confort existencial.

Conclòs aquest paisatge de benestar televisiu, van afegir un estrambot final: pinzellades del que aquesta operació alliberament ha provocat en la població palestina. Ens informaven, breument, que l’atac s’havia saldat amb 210 palestins massacrats. Ahir diumenge, la xifra estava ja en 274. Aquí el minutatge ha sigut escàs. Un cop d’ull, breu, a la massacre causada. TV3, en el seu Telenotícies, ha sigut la cadena que més imatges ha donat de la matança ocasionada. És just que li hagin dedicat també un bon minutatge a la mortaldat provocada. A La Sexta Noticias matisaven l’alegria israeliana amb aquest titular: "Alliberats a sang i foc".

Periodisme clàssic

Des del punt de vista del periodisme clàssic, la notícia principal, la notícia d’arrencada, és l’alliberament dels ostatges. En això estem d’acord. La matança perpetrada és la conseqüència d’aquesta operació de l’Exèrcit israelià. No obstant, atès el balanç (quatre ostatges alliberats davant 274 d’aniquilats) em pregunto si el rang noticiable en aquesta ocasió no s’hauria d’haver alterat.

Notícies relacionades

¿Les cadenes haurien d’haver donat com a notícia primera i principal aquesta brutal massacre d’éssers humans, en lloc de prioritzar la felicitat i l’alegria per haver-ne rescatat quatre? Més encara: ¿es pot transmetre confort i entusiasme davant tan esborronador paisatge de cadàvers? Comprenc la satisfacció dels quatre rescatats, i la de les seves famílies, però miro la cara del nen palestí que ens va oferir TV3 després de l’operació rescat, i no crec que hi hagi ningú al món capaç de convèncer-lo que l’alliberament de quatre, i la matança de 274, és un èxit total.

"La Unió Europea celebra el rescat, però qualifica d’espantós l’atac israelià", ens advertien a A3 Noticias després d’haver assenyalat en un altre titular "Les famílies dels ostatges celebren el seu alliberament". Exacte: celebració i espant. Impossible coexistència. Insuportable.

Temes:

Gaza Palestina